NordenBladet — EMP/Norra Balti teaduskoostööprogrammi kõrghariduse viimasesse taotlusvooru esitati Eesti kõrgkoolide poolt 14 taotlust. Programmi viimase taotlusvooru tulemused selguvad juuni lõpuks.

“Rõõm on näha, et hoolimata jätkuvast koroonaviiruse pandeemiast esitati varasemast enam taotlusi. Teemade ring on mitmekesine: merendus, filmindus, küberturvalisus, bioinformaatika ja geofüüsika. Üsna pea alustavad eksperdid projektide hindamisega ning lõplikud otsused selguvad juuni lõpuks,” sõnas Haridus- ja Noorteameti stipendiumite ja toetuste büroo vanemspetsialist Anu Lepik.

Kõige aktiivsemalt esitasid taotlusi Tallinna Tehnikaülikool (5), Tartu Ülikool (3) ja Tallinna Ülikool (2). Ühe taotluse esitasid Tartu Tervishoiukõrgkool, Eesti Ettevõtluskõrgkool Mainor, Tallinna Tehnikakõrgkool ning Kõrgem Usuteaduslik Seminar. Projektitaotluste kogumaht on 1,5 miljonit eurot ning kokku jagatakse 400 500 eurot.

Käesolev taotlusvoor on kolmas ja ühtlasi viimane Balti teaduskoostöö programmis. Eelmises kahes voorus on rahastatud kaheksat Eesti kõrgkooli koostööprojekti. Programmi kogueelarve on 1,3 miljonit eurot.

EMP/Norra finantsmehhanismide toetuste eesmärk on aidata kaasa majandusliku ja sotsiaalse ebavõrdsuse vähendamisele Euroopas ning tugevdada Eesti kahepoolseid suhteid Norra, Islandi ja Liechtensteiniga. Programmi „Balti teaduskoostöö programm“ eelarve on koos Eesti poolse kaasfinantseeringuga 8,35 miljonit eurot, millest välisabi 7,1 miljonit  eurot. Programm koosneb kolmest osast: kõrghariduse ja teaduse tegevused ning eeldefineeritud projektid.