NordenBladet — Koroonaviiruse levikuga on enamik maailma riike kehtestanud endi territooriumil eriolukorra ning seadnud sisse riikidesse sisenemise keelu või piirangud.

Kuna lennujaamade sulgemise tõttu tühistavad tsiviillennufirmad lende. lükkub välisoperatsioonidel viibivate kaitseväelaste teenistusaeg kuni maikuu lõpuni või kuni lennuliikluse taastumiseni. Kaitsevägi teeb omalt poolt siiski kõik, et hoolimata kujunenud keerulisest olukorrast toimuksid rotatsioonid õigeaegselt.

„Nii meie kui meie liitlaste jaoks on oluline, et praegu Euroopas kiiresti leviv viirus ei mõjutaks üksuste valmidust viia läbi erinevaid operatsioone ega kahjustaks kaitsevalmidust laiemalt. Kinnitan, et aktiivne töö selle nimel käib nii poliitilisel kui sõjalisel tasandil ning erinevaid meetmeid vaadatakse regulaarselt üle,“ ütles kaitseminister Jüri Luik.

Kaitseminister lisas, et Eesti teeb koos liitlastega kõik endast oleneva, et hoida välisoperatsioonidel teenivate kaitseväelaste tervist ja nad saaksid maksimaalselt täita neile pandud ülesandeid.

Seoses tekkinud olukorraga on ka võimalus, et uute rotatsioonide suundumine välisoperatsioonidele lükkub edasi. Samuti on tühistatud kõik puhkused ja visiidid operatsioonipiirkondadesse.

Vabariigi Valitsus kuulutas välja eriolukorra 12. märtsil seoses COVID-19 haigust põhjustava koroonaviiruse pandeemilise levikuga maailmas. Enamik maailma riike on kehtestanud riikidesse sisenemise keelu või piirangud, mistõttu nii Eesti kaitseväelaste suundumine välisoperatsioonidele kui tagasitulek kodumaale on pärsitud.

Sisseviidud muudatused on tingitud ennekõike COVID-19 leviku vähendamiseks. Hetkel osaleb Eesti kaitsevägi üheksal rahvusvahelisel välisoperatsioonil, kuhu on panustamas veidi üle 100 tegevväelase. Mitte ükski neist pole praeguse seisuga nakatunud COVID-19 viirusesse.

 

Allikas: Eesti Kaitsevägi
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT