NordenBladet — Riigikogu tähistab Eesti kodanikuühiskonna arengukontseptiooni rakendamise (EKAK) 15 aastapäeva vastuvõtuga, kus Riigikogu esimees Eiki Nestor tänab kodanikuühiskonna aktiviste. Nestori sõnul on kodanikuühiskond 15 aasta jooksul arenenud väga kiiresti ja vabaühendused on kujunenud riigile väärikaks partneriks. „Täna me enam ei kujuta ette, et mõnda olulist ühiskonda puudutavat otsust või eelnõu saaksime Riigikogus menetleda ilma vabaühendusi kaasamata,“ ütles Nestor.

Nestori sõnul saab iga kodanik ühiskonna arengus kaasa rääkida läbi teda enim puudutava valdkonna vabaühendusega liitudes.

Kogu päeva jooksul tutvustavad MTÜ Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku esindajad oma tooteid ja teenuseid Riigikogu hoone vestibüülis, kokku 15 organisatsiooni. Näiteks tutvustab Meditech Estonia eakatele ja puuetega inimestele mõeldud Medi.ee häirenuputeenust. Kohal on erivajadustega inimeste tööhõive ja käsitöö tootmisega tegelev Solve et Coagula.

Eesti Unekooli Ühing õpetab praktilisi nippe unehügieeni parandamiseks ja YFU Eesti MTÜ räägib arenguvõimalustest noortele läbi õpilasvahetusprogrammide erinevates riikides üle kogu maailma.

Riigikogu kinnitas 12. detsembril 2002 dokumendi, mis määratleb avaliku võimu ja kodanikualgatuse vastastikku täiendavaid rolle ning koostoimimise põhimõtteid avaliku poliitika kujundamisel ja teostamisel ning Eesti kodanikuühiskonna ülesehitamisel.

Kodanikuühiskonna arengukontseptsiooni eesmärgid on kaasamine, osalusdemokraatia, kodanikualgatus ja ärisektoriga koostöö arendamine.

 

Allikas: Eesti Riigikogu