NordenBladet — Korruptsioonivastane erikomisjon arutas Riigikontrolli aruannet, mis käsitleb korruptsioonivastase seaduse täitmist kohalikes omavalitsustes.

Erikomisjoni esimees Andres Herkel tõdes auditi põhjal, et kohalikes omavalitsustes on olulisi probleeme korruptsioonivastase seaduse täitmisel. „Samuti võib omavalitsuste vähene teadlikkus kaasa tuua seaduserikkumisi,“ ütles Herkel. „Linnades ja valdades on tarvis hakata senisest enam kontrollima seaduse täpsemat täitmist ning muuta ennetustöö tõhusamaks, et võimalikke korruptsioonijuhtumeid vältida,” sõnas Herkel.

Herkeli sõnul peavad Justiitsministeerium ja Rahandusministeerium koos tugevdama sisekontrolli ning jõudma infotehnoloogiliste lahendusteni, mis tagaksid kohalike omavalitsuste tehingupartnerite täieliku avalikustamise. „Ootame reaalseid samme, mis aitaksid auditis tuvastatud rikkumisi vältida,” lisas Herkel.

Erikomisjoni aseesimees Anneli Ott peab oluliseks kohalikes omavalitsustes huvide konflikti vältida. „Väikestes linnades ja valdades ei pruugita korruptsiooniohtu nii selgelt tunnetada ning seetõttu võivad ametnikud kergesti sattuda korruptiivsetesse olukordadesse,“ ütles Ott. „On tähtis tõsta inimeste teadlikkust selliste situatsioonide vältimiseks,” lisas Ott.

Kontrolliaruannet tutvustasid istungil erikomisjoni liikmetele Riigikontrolli esindajad.

Erikomisjonis oli arutelu all Riigikontrolli kontrolliaruanne „Korruptsioonivastase seaduse rakendamine kohalikes omavalitsustes“. Aruande rõhuasetus oli seekord omavalitsuse ühingutel.

 

Avafoto: Andres Herkel (Erik Peinar/ Riigikogu fotoarhiiv)
Allikas: Eesti Riigikogu