NordenBladet – Hiljuti rääkis Vikerraadio päevakommentaaris kommunikatsiooniekspert Raul Rebane, et Eesti umbes 100 000 inimesele, kes veel soome keelt mõistavad, on Soome kanalite kättesaamine tehtud “solvavalt raskeks”. Suurimad kaabellevi pakkujad Elisa ja Telia pole Rebase kriitikaga nõus ja põhjendavad Soome kanalite lükkamist valikkanaliteks vähese vaatjahuviga.

Näiteks Elisa TV-teenuses on telekanalid YLE 1 ja YLE 2 saadaval valikkanalitena, mille kuutasu on 49 senti. “Kuna nende kanalite vastu on Eestis huvi peamiselt Põhja-Eesti vaatajate seas, kellel on aegade jooksul välja kujunenud harjumus soomekeelse sisu tarbimisel, siis oleme jätnud kanalite valiku kliendi enda teha, nii nagu see on mitmete teiste Euroopa telekanalitega,” ütles Elisa pressiesindaja Taavi Teder ERR-ile.

Vähest huvi kurdab ka Telia, kes pakub Soome kanaleid 50 sendiga. “Kui veel 1990-ndatel vaatas siinne teleauditoorium Soome kanaleid üsna palju, siis hakkas see ajapikku kahanema ning on täna üsna tagasihoidlik. Vahepealsetel aastatel on telemaastik päris palju muutunud ning juurde on tekkinud ridamisi kohalikke ja välismaiseid uusi telekanaleid ning rahvusvahelisi voogedastusteenuseid. Seetõttu ei oska noorem teleauditooriumi enam soome keelt, mis mõjutab ka huvi Soome kanalite vastu,” rääkis Telia kõneisik Raigo Neudorf.