NordenBladet — Soomes kehtestati eelmise, 2020. aasta suvel seoses koroonaga piirang tarbimislaenude intressidele, mis oli 10 protsenti. Lisaks keelati tarbimislasenude otseturundus. Käesoleva aasta septembri lõpus kaotab piirang kehtivuse. Tarbijakaitseseadust muudeti eelmise aasta juulikuus seoses koroonaga. Lisaks intressile piiras seadus muid tarbimislaenudega seotud makseid, vahendab Yle.

Valitsus põhjendas eelmisel aastal muudatusi vajadusega vältida inimeste võlgadesse sattumist eriolukorra ajal. Seadus jõustus 2020. aasta juulis ja selle kehtivust pikendati aastavahetusel.

Intressi piirang ei puudutanud kaupade ja teenuste soetamiseks võetavaid laenusid ega krediitkaardi võlgu. Kuigi seadusemuudatus kaotab kehtivuse, jäävad siiski alles varasemad intressi piirangud. 2019. aasta detsembris kehtestati pea kõikidele laenutoodele 20 protsendi intressi piirang. See ei puuduta aga laenusid, mis on võetud enne muudatuise tegemist sõlmitud lepingute alusel.

Justiitsministeeriumis valmistatakse nüüd ette tarbimislaenude püsivat regulatsiooni. Arutatakse ka seda, kas intressi oleks võimalik püsivalt piirata.
Soome Panga andmetel on ajutise seaduse jõustumise ajal intressi tase alanenud. Lisaks on aeglustunud laenude välja andmise tempo. Seadusemuudatus pole ainus laenude vähenemise põhjus – see võib olla seotud üleüldise tarbimise vähenemisega koroona ajal.

Enne seaduse jõustumist 2020. aasta juunis oli Soomes tagatiseta tarbimislaenude keskmine intress 11,8 protsenti, 2021. aasta juunis oli intress 11,2 protsenti. Selle hulgas on ka need laenud, mille kohta seadusemuudatus ei kehtinud.

Enne seadusemuudatust kasvas Soomes tagatiseta tarbimislaenude maht aastas 60 protsenti, peale seda oli kasv 24 protsenti aastas.

Intressipiirangut on ka kritiseeritud, kuna see on vähendanud laenude andmist väiksema sissetulekuga inimestele. Seadusemuudatus on ka vähendanud konkurentsi.

Kui seadusemuudatus oktoobris kehtivuse kaotab, võib teatud osa laenuvõtjaid oodata ebameeldiv üllatus. Eriti halvas olukorras on need laenuvõtjad, kelle leping on sõlmitud enne 2019. aasta septembrit, mil jõustus 20-protsendilise intressi piirang. Need, kes on sõlminud enne seda püsilepingu, on kõige kehvemas olukorras, kuna intress võib tõusta piiramatult. Näiteks võib intress tõusta 10 protsendi pealt üle 100 protsendi. Justiitsministeeriumi töörühma eesmärk ongi nende vanade lepingute alusel võetud uute laenude intressi piiramine.

Tarbimislaenude reguleerimisega püütakse vältida inimeste võlgadesse sattumist. Sellega seoses on tarbimislaenude võtmist reguleeritud viimase 10 aasta jooksul. Samas kardetakse, et kui intresse liialt piiratakse, kaob väiksema sissetulekuga inimestel laenuvõtmise võimalus. Ideaalne oleks selline mudel, mis ei takistas liigselt laenu saamist.

Soome tarbijate liidu hinnangul aga peaks kõigi kiirlaenude intressi piirang olema 10 protsenti ning turunduse võimalusi tuleks samuti piirata. Piirang on vajalik, et lõpetada laenude väljastamine neile, kes laenu saada ei tohiks. Eesmärk on, et rahalistes raskustes inimesed ei võtaks kiirlaenusid, vaid taotleksid sotsiaaltoetusi. Et rahalisi raskusi ei korvataks üha uute ja uute laenudega, mis veelgi raskendab olukorda.