NordenBladet — Põhja- ja Baltimaade kultuuriministrid on otsustanud kultuuri mobiilsusprogrammi jätkata ka aastail 2021–2023. Programm on kolmeosaline ning hõlmab mobiilsuse, võrgustumise ja kogukonnakeskuste rahastamist. Programmi eesmärk on jagada teadmisi, vahetada kontakte ning suurendada huvi Põhja- ja Baltimaade kunsti ja kultuuri vastu.

Põhja- ja Baltimaad on kultuuri edendavat koostööd teinud veidi üle kümne aasta. Oma otsuse teatavaks tegemise eel kirjeldasid Balti kultuuriministrid viise, kuidas programm on seni kasulik olnud: see on aidanud elukutselistel kultuurivaldkonna praktikutel luua sidemeid Põhjamaade ekspertidega, pannud aluse koostöösuhetele ning võimaldanud vahetada kogemusi ja viia ellu eri kultuuriprojekte.

„Viimastel kümnenditel on Põhja- ja Baltimaade koostöö nii institutsioonilisel kui ka rohujuure tasandil laienenud ning süvenenud. Kultuurisektoril on olnud selles keskne roll. Kultuurivallas kogemuste jagamine ja koostöö tegemine on parim viis meie riike lähendada. Just seetõttu on meil väga hea meel, et mobiilsusprogrammi pikendati,“ selgitas Stefan Eriksson, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Läti esinduse juht.

Põhja- ja Baltimaade mobiilsusprogrammi eelarve 2020. aastal on ligikaudu 1,8 miljonit eurot. Programmi viib ellu Põhjamaade Kultuuripunkt Ola Kellgreni juhtimisel.

Ka Kellgrenil on programmi jätkumise üle hea meel: „See on üks olulisimaid Põhjamaade Ministrite Nõukogu pakutavaid toetusmeetmeid, sest see on mõeldud elukutselistele loomeisikutele ning see tugevdab ja edendab Põhja- ja Baltimaade koostööd.“

Mobiilsusrahastuse eksperdirühma juht kirjanik Helle Thede Johansen leiab, et mobiilsusprogrammi mõju on laiem ega puuduta üksnes neid, kes selle tulemusel toetust saavad. Programm võimaldab gröönimaalastel õppida tundma leedu pärimusmuusikat, fääri autoritel osaleda Ölandil saartekirjanduse seminaris ning Põhja- ja Baltimaade visuaalkunstnikel luua Islandil koos uusi teoseid ja avada neist näitus.

„Kunst ja kultuur hoiavad justkui liimina Põhja- ja Baltimaid koos ning aitavad meil saavutada oma eesmärgi olla maailma kõige säästlikum ja lõimunum piirkond. Koroonaviiruse pandeemia on kunsti- ja kultuuripraktikute arenguvõimalusi viimastel kuudel tunduvalt piiranud ning selle tagajärjel on märkimisväärselt kahanenud ka nende sissetulek. Tänu Põhja- ja Baltimaade mobiilsusprogrammile saavad kunstnikud aidata luua Põhjamaade piirkonna tulevikku ning kirjutada end ajalukku,“ kirjeldas Helle Thede Johansen.

2020. aastal on avatud veel kaks taotlusperioodi: lühiajalised koostöövõrgud (avatud kuni 9. oktoobrini) ja mobiilsus (avatud kuni 19. oktoobrini).

Tutvu kultuuri mobiilsusprogrammiga

 

Allikas: Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT