NordenBladet — Soomes leiutatakse ravimit neile tsöliaakia haigetele, kes ei talu toidus gluteeni ja kel gluteen tekitab soolestikus põletikku ning soolenäsade kärbumist. Selliseid inimesi on Soomes arvatavalt ligi 200 000 ja paljud pole sellest isegi teadlikud. Kui varem raviti tsöliaakiat põletikuvastase kortisooniga, siis nüüd on kavas välja töötada efektiivsem ravim.

Päris gluteenitalumatust uus ravim ära ei hoia, aga see aitab reisil või külas käies probleemideta süüa gluteeni sisaldavat toitu, vahendab Yle.

Praegu on teada niipalju, et gluteeni sisaldavad teraviljad nagu nisu, rukis ja oder ning osal inimestel kahjustavad need peensoolt. Tsöliaakia põhjus on teada, aga seda ei osata ravida. Ainus võimalus on vältida gluteeni sisaldavat toitu.

Teadlased tegutsevad väga aktiivselt, kuna gluteenitalumatus on Läänemaailmas väga levinud. Tamperes on ravimi väljatöötamine arenenud järku, kus on lubatud teha ravimikatseid inimeste peal.

See on suur samm edasi, aga ravimi väljatöötamine võtab veel aega.

Terves sooles on näsad, aga kahjustunud soolel need näsad kaovad. Nüüd püütakse leiutada viis, kuidas soolt kaitsta. See võib olla vaktsiin, ravim või midagi muud, mis aitab ära hoida soole kahjustumise. Ravimi väljatöötamiseks otsitakse nüüd inimesi ravimikatseteks, räägib emeriitprofessor Markku Mäki.

Eesmärk on leida ravimikatsete jaoks inimesi vanuses 30-60 eluaastat, kes põevad tsöliaakiat, aga kel see on toiduvaliku tõttu kontrolli all. Katseinimestele antakse väike kogus gluteeni ja siis ühele osale ravimit, teisele osale platseebot. Esimesed tulemused saadakse järgmise aasta lõpuks.

Tsöliaakia on eluaegne haigus. Initsiatiiv ravimi väljatöötamiseks on tulnud seda haigust põdevatelt inimestelt endilt. Selleni, et tsöliaakiat põdevad inimesed saaks tavalist saia süüa on veel pikk maa käia. Algul tahetakse võimaldada seda, et tsöliaagikud saaks aeg-ajalt saia süüa. Või siis oleks nende elu lihtsam, kuna päris gluteenivaba toitu on raske leida.

Soomes otsitakse inimesi ravimikatsetele lisaks Tamperele veel Turus ja Helsingis. Lisaks Soomele on ravimikatsed juba käimas Saksamaal ja Norras, lisaks on kavas pärast Soomet alustada Eestis, Leedus, Austrias, Šveitsis ja Iirimaal.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT