NordenBladet — Helsingis ja selle ümbruses on seoses süvikusse vee pumpamisega ilmnenud maavärinad. Need võivad jätkuda ka pärast seda, kui vee pumpamine lõpetatakse. Espoos Otaniemis asuva geotermilise soojusjaama aukudesse pumbatakse vett veel nädal aega. Praeguseks on registreeritud sellega seoses juba tuhandeid värinaid, vahendab Iltalehti.

Maailmast on teada juhtumeid, kus värinad jätkusid pärast vee pumpamise lõpetamist veel pikka aega. Näiteks Šveitsis Baselis jätkusid värinad veel kümmekond aastat. 2006. aastal lõpetati Baselis värinate tõttu geotermilise jaama ehitus. Värinad inimestele kahju ei teinud, küll aga lõhkusid need ehitisi, näiteks tekkisid seintesse praod.

Šveitsi geoloogiline taust on aga Soome omast erinev. Soome asub kindlal kaljupinnal, kus looduslik värinate foon on väga madal. Soomes on maavärinad väga harvad, Šveitsis tuleb aga ette 5-10 aasta jooksul. Šveits on juba looduslikult palju aktiivsem.

Helsingi elanikud kogevad värinaid läbi akende klirisemise, korina ja maa vappumise. Helsingi maavärinad pole ehitisi kahjustanud. Värinaid on registreeritud 25-30 kilomeetri raadiuses. Teateid on tulnud Helsingist Kumpulast ja Puistolast.

Juunis-juulis on värinaid registreeritud mitu tuhat. Möödunud nädalal oli värinaid 23, neist 6 oli öösel.

Maailmas on olnud juhtumeid, kus pärast vee pumpamise lõpetamist on värinad muutunud veelgi tugevamaks.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT