NordenBladet — Soomes ja mujal väga populaarseks saanud Kuoma lastesaapad tulevad Lõuna-Savos asuvast väiksest Kuomiokoski külakesest. Seal asub Soome üks vanemaid kingatehaseid, mis 1980ndate aastate lõpus vaakus elu ja surma vahel. Kuni hakati tegema lastesaapaid.

Kuomad on kasutusel pea igas Soome lastega peres. Lasteaedade esikus seisavad põhiliselt just Kuomad reas neis piirkondades, kus talvel on maas lumi, vahendab Helsingin Sanomat.

Praeguseks on Kuomasid toodetud juba ligi 30 aastat. Tegemist on kerge ja sooja, talvistes tingimustes suurepärase jalanõuga, mille pealispind hülgab vett. Neil pole mingeid kinnitusi ega paelu ja lapsed saavad need ise kergesti jalga tõmmata ning jalast ära võtta, selgitab Kuomiokoski Oy juhataja Antti Puttonen toote populaarsust. Väikeses Kuomiokoski külakeses metsade keskel toodetakse ligi 3000 paari saapaid päevas.

Ettevõte ise saab tänavu 90 aastaseks. Tehasele pani aluse Antti isa Juho Puttonen 1928. aastal, mil hakati tootma kingataldu. Edasi hakati tootma susse ja laste saapaid.

Sõdade ajal tehas seisis, ent pärast seda sai tootmine uuesti hoo sisse. 1960ndatel hakati Soome jalanõusid vedama Nõukogu Liitu ja see viis terve Soome kergetööstuse kasvule. Kuomiokoski tootis kingade pooltooteid teistele Soome tehastele. Hästi läks kuni 1980ndate keskpaigani, mil idakaubandus kokku kuivas ja siis päris kokku kukkus. Paljud Soome jalatsitehased läksid pankrotti.

Kuomiokoski tehasel oli valida: kas mõelda kiiresti välja midagi uut või lõpetada tegevus. Ettevõttel oli see eelis, et osati teha nii jalanõusid kui nende detaile. Nii hakati Kuomiokoskil välja töötama laste talvesaapaid. Selleks oli varutud vastupidavat kangast, millest Kuomiokoskil oli valmistatud motokrossi kindaid. Tehti mõned proovitooted kuni sündis Kuoma lastesaabas.

1990ndate algul telliti saapaid mõned tuhanded aastas. Aastakümne lõpus kasvas müük mõnekümne tuhande paarini aastas. Sobiva hinnaga lastesaabastel oli hea minek.

Praegu töötab tehases sadakond inimest, lisaks veel laos paarkümmend inimest. Puttoneni ettevõtjaperes on ametis juba kolmas põlvkond. Möödunud aastal toodeti Kuomiokoski tehases kahes vahetuses ligi 700 000 paari jalatseid. Neist 3/4 olid lastesaapad.

Ligi 15 aastat tagasi hakkas ettevõte müüma toodangut välismaale, algul Venemaale ja Rootsi, siis Norrasse, Baltimaadesse, Ukrainasse, Kasahstani, Valgevenesse ja Usbekimaale. Nüüd kavandatakse müüki Kanadasse.

Lisaks tavalistele talvesaabastele toodetakse ka nööride ja lukkudega saapaid eri värvide ja kujunditega. Kuomiokoski on üks vähestest allesjäänud Soome jalatsitootjatest. Kangast saabaste tootmine tasub Soomes ära, kuna sellega on vähem tööd kui nahast toodetega.

Kuoma tooted valmivad 60 protsendi ulatuses Soomes. Kõige töömahukam asi  -pealsete õmblemine tehakse allhankena Baltimaades. Pealsed tuuakse seejärel Soome, kus neile pannakse tallad külge. Taldade segu tuleb välismaalt, aga tallad valatakse Soomes. Seejärel saapad viimistletakse, pakitakse ja viiakse Mäntyharjul asuvasse lattu. Ladu asub Mäntyharjul, kuna Kuomiokoskile on raske suurte autodega juurde pääseda.

Ettevõtte töötajad elavad kõik lähiümbruses. Töötajad on ettevõttele truud ja mõned töötajad on selles ettevõttes juba kolmanda põlvkonna esindajad.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT