Reede, aprill 26, 2024

Monthly Archives: september 2021

Soomes jõustus täna uus maskisoovitus – mida see tähendab?

NordenBladet — Soome terviseametivõimud andsid alates tänasest neljapäevast, 30. septembrist uue maskikandmise soovituse. Kui varem oli soovitus maski kanda igal pool avalikes siseruumides, siis uus soovitus on leebem. Uue soovituse järgi tuleb maski kanda oma äranägemise järgi. Maski soovitatakse jätkuvalt kanda neil, kes pole vaktsineeritud või saanud kahte doosi, vahendab Iltalehti.

Vaktsineeritutel soovitatakse jätkuvalt maski kanda ühistranspordis ja sellistes avalikes siseruumides, kus on palju inimesi lähestikku koos.
Uue soovituse järgi võib maskidest loobuda ka koolides. Terviseameti andmetel on nakatumise oht koolides väga väike. Seetõttu ei pea koolides enam maski kandma.

Töökohtadel reguleerivad maskide kasutamist tööandjad koostöös Töötervishoiuametiga.

Uue soovituse kohaselt võivad ürituste korraldajad anda soovitusi oma äranägemise järgi. Üritused on jagatud kolme gruppi, millest kõige ohtlikumate puhul soovitatakse kanda maski.

Lisaks võivad piirkondlikud valitsusasutused anda oma maskisoovitusi. Uus maskisoovitus on jõus kuni selle ajani, mil Soomes on saavutatud 80-protsendiline vaktsineeritus üle 12-aastaste hulgas. Pärast seda hinnatakse olukorda uuesti.

Tänase, 30. septembri seisuga on Soomes kahe doosiga vaktsineeritus üle 12-aastaste hulgas 70,2 protsenti.

 

 

Ott Tänak sai Soomes kiiruse ületamise eest 5000 eurot trahvi

NordenBladet — Soome ralli kohtunikud karistasid Ott Tänakut kolmapäeval Jyväskylä ralliks valmistudes kiiruse ületamise eest 5000-eurose trahviga.

Tänak tabati oma võistlusautoga kiirusel 101 km/h kihutamas avalikul teel, kus maksimaalne lubatud kiirus on 40 km/h, vahendab Delfi.

Tänak, tema kaardilugeja Martin Järveoja ja Hyundai tiimi mänedžer Pablo Marcos käisid kohtunike vaibal neljapäeval kell 15.45. Piloot väitis, et sättis parasjagu autol tulesid ning ta ei näinud tee ääres ühtegi jalakäijat.

Pealtnägija väite, nagu nad oleks kihutanud 160-ga, lükkas Tänak tagasi.

Linnakodanik, kes Tänakut kihutamas nägi, viis Soome ralli korraldajatele ühtlasi tükid eestlase auto tagadifuusorist, mis olevat autol küljest tulnud ja teel lebanud. Pablo Marcus kinnitas, et summuti kaitse oli jäänud korralikult kinnitamata ning see oli tõepoolest millalgi sõidu ajal küljest kukkunud.

Tänakule pandi süüks FIA rahvusvahelise spordikoodeksi paragrahvi 3.4.2 ning veel 12.2.1 paragrahvi nelja alapunkti rikkumine. Tänakul on õigus otsus veel edasi kaevata.

 

Eesti: Riigikogu liikmed moodustasid e-kaubanduse toetusrühma

NordenBladet — Riigikogus moodustatud toetusrühma eesmärk on kaasa aidata e-kaubanduse õiguskeskkonna arendamisele, mis tagaks siinsetele ettevõtjatele ausa konkurentsikeskkonna, tooks riigile maksutulu, elavdaks eksporti ja võimaldaks klientide mugavat teenindamist.

E-kaubanduse toetusrühma esimehe Marko Tormi sõnul on e-kaubandus viimastel aastatel kasvanud kiires tempos nagu on kasvanud ka selle mõju majanduse käekäigule. „Tegemist on tänapäevase ja hoogsalt edeneva sektoriga, kus hõivatute osakaal suureneb iga-aastaselt,“ ütles ta.

„E-kaubandus moodustab kogu kaubandusest viiendiku, olles samas kiires kasvus. Valdkonna olulisemaid tegijaid koondavasse katusorganisatsiooni Eesti E-kaubanduse Liitu kuulub ligi 400 ettevõtet,“ rääkis Torm.

Tormi hinnangul on toetusrühma loomisel oluline e-kaubanduse teemade üle arutlemine ja kitsaskohtade mõistmine ka parlamentaarsel tasandil. „See tähendab vahetut kontakti sektoriga ja sõnumeid valdkonna ettevõtjaid koondavatelt esindusorganisatsoonidelt. Sektori väljakutseid sisuliselt mõistev seadusandja on siht, mille poole soovime liikuda,“ lisas Torm.

Toetusrühma liikmed

E-kaubanduse toetusrühma aseesimees on Raimond Kaljulaid ning toetusrühma kuuluvad ka Toomas Kivimägi, Jüri Jaanson, Kristina Šmigun-Vähi, Sven Sester, Timo Suslov, Kaido Höövelson, Aivar Viidik, Tiiu Aro, Riho Breivel, Kalvi Kõva, Andrus Seeme, Toomas Järveoja, Helmen Kütt ja Annely Akkermann.

Riigikogus moodustatud parlamendirühmad aitavad Riigikogu liikmetel suhelda teiste riikide parlamentidega, viia ellu välispoliitikat ja tutvustada Eestit mujal maailmas. Toetusrühmade kaudu saavad Riigikogu liikmed ja fraktsioonid tõmmata tähelepanu konkreetsele teemale ning toetada ja kaitsta kitsama eluvaldkonna huve.

XIV Riigikogu on moodustanud kokku 67 parlamendirühma ja 90 toetusrühma.

Parlamendirühmade nimekiri

Toetusrühmade nimekiri

 

 

Elektri, toidu ja bensiini hind kerkib nüüd kiiresti – MILLEST see tuleb?

NordenBladet — Paljude perede rahakotis annab tunda elektri, toidu ja kütuste hinnatõus. Riigid on hakanud koroonast taastuma, aga kerkivad hinnad piiravad kasvu. Suurim mõju on hinnatõusul tööstusele, aga seda on tunda ka kodumajapidamistes. Elektri ja kütuste hind lööb uusi rekordeid, samuti kallineb toit, vahendab MTV.

Hinnatõus on osaliselt seotud inflatsiooniga, kuna pandeemia järgses maailmas kasvavad nii tarbimine kui ostujõud. Ent põhjus peitub ka paljudes muudes tegurites.

Elektri hinnatõusu taga on energiafirmad, mis ostavad elektrit hulgi kokku ja müüvad seda tarbijatele. Nii nagu igal pool mujal, võib hulgihind tõusta või langeda lähtuvalt tarbimisest. Tavaliselt kasvab nõudlus talvel, kui ilmad on külmad ja kasutatakse rohkem valgustust.

Nüüd on aga elektri hind kerkinud erakordselt kõrgele. Elektri börsihind oli viimati nii kõrge 2020. aasta jaanuaris-veebruaris. Tarbija jaoks tähendab see seda, et kerkib hind neil, kel on leping seotud börsihinnaga. Kui arvestada, et elektriküttel erasmaja talvine tarbimine on 20 000 kWh, tähendab 5-sendiline hinnatõus aastas 1000 eurot täiendavat kulu.

Elektri börsihinna tõus hakkab mõjutama ka uusi püsihinnaga lepinguid. Elektri hinda on tõstnud suvel kesiseks jäänud sademed ning kokku kuivanud veevarud, mistõttu jääb Norra ja Rootsi hüdroelektrijaamade tootmine väikseks. Toodeteva vee-elektri kogus mõjutab aga kõigi Põhjamaade energiaturgu.

Elektri hinda tõstab ka maagaasi puudus. Gaasi hind on kerkinud Euroopa Liidus mitmekordseks. Reutersi andmetel on gaasi hind 280 protsenti ehk ligi 4 korda kõrgem kui aasta tagasi. Gaasi kasutatakse küttena soojuselektrijaamades, samuti kütusena.

Euroopa Liidu riikidest kaaluvad vähemalt Prantsusmaa, Itaalia ja Hispaania energia tugipakettide loomist, et kompenseerida energia hinnatõusu kodumajapidamistele ja ettevõtetele.

Bensiini ja diisli hind on samuti kerkinud. Praegu maksab bensiin 95E Soomes 1,7 eurot liiter, veel möödunud aasta lõpus oli hind 1,4 eurot. Diisli hind on kerkinud 1,3 euro pealt 1,5 euroni liiter. Toornafta hinnatõus on kergitanud bensiini hinna viimase 3 aasta kõrgeimale tasemele.

Põhjamere Brenti toornafta hind kerkis täna teisipäeval 80 dollarini barrel. USA toornafta WTI hind on samuti tõusnud. Hinnatõus tuleb asjaolust, et oodatakse tarbimise plahvatuslikku kasvu seoses piirangute leevendamisega.

Kütuse hinda mõjutavad ka maksud. bensiini hinnast 60 protsenti on maksud. Elektri ja kütuste kiire hinnatõusu tõttu prognoositakse ka toidu kiiret hinnatõusu. Seni on olnud tänavusel, 2021. aastal Soomes toidu hinnatõus vaid 0,3 protsenti, aga hinnatõus kiireneb aasta lõpus. Järgmisel aastal on toidu hinnatõus juba 1,8 protsenti ehk kiirem kui üldine hinnatõus.

Kuiv ja kuum suvi polnud viljasaagile eriti soodne. Kõik viljad kannatasid, eriti oder. See tähendab, et loomatoidust võib tulla puudus ja nisu ei ole võimalik eksportida. Samal ajal on kahekordistunud väetiste hinnad. Hinnatõusu kiirendab ka palgatõus, mis peaks olema tänavu samuti varasemast suurem.

ÜRO andmetel on toiduainete hinnad kasvanud rekordiliselt kiiresti terves maailmas. Maikuus oli toidu hind 39,7 protsenti kõrgem kui aasta tagasi. Kuivõrd suur osa Soome toidust tuuakse välismaalt, mõjutavad Soome hindu rahvusvahelised hinnad. Koroonapandeemia tõi kaasa tarneprobleemid, kuna piirid pandi üksteise järel kinni. Suessi kanalisse märtsikuus kinni jäänud konteinerlaev Evergreen näitas, kui tundlik on rahvusvaheline kaubandus kõikvõimalikele tõrgetele.

Lisaks transpordile on koroona ajal tekkinud probleemid tööjõu leidmisega. Pandeemia mõju on tunda veel pikalt peale piirangute leevendamist.

 

Rootsi loobub täna kõikidest koroonapiirangutest

NordenBladet — Rootsi loobub täna kolmapäeval kõikidest alles jäänud koroonapiirangutest. Seda võimaldab vaktsineerituse hea seis, mis on koroonasurmad praktiliselt nulli viinud. Söögikohtade puhul kaovad lahtioleku aja ja laudkondade suuruse piirangud. Avalike ja erakogunemiste puhul ei piirata enam osalejate arvu, vahendab Helsingin Sanomat.

Seni kehtis kogunemiste puhul piir olenevalt sellest, kas üritus toimus sees või väljas ja kas seal olid olemas istekohad.

Kaugtöö soovitus kaob Rootsis samuti ära. Jäävad vaid inimeste isiklikud soovitused nagu käte pesemine ja haigena kodus püsimine.

Rootsi valitsus ja terviseametivõimud põhjendavad piirangute kaotamist hea vaktsineerituse tasemega. Rootsis on üle 16-aastastest saanud 83 protsenti vähemalt ühe vaktsiinidoosi ja 76 protsenti kaks doosi.

Rootsis on pandeemia aja jooksul tuvastatud üle 1,1 miljoni koroonaga nakatumise ja üle 14 700 viirusega seotud surma. Rootsis on koroonasurmade arv üle kolme korra suurem kui kõigis teistes Põhjamaades kokku. Seda on põhjendatud Rootsi leebemate piirangutega pandeemia alguses.

Rootsis kasvas nakatumine augustis ja septembri algul oli Delta variandi leviku tõttu üle tuhande uue nakatumise päevas, aga seda on palju vähem kui talvisel tippajal. Paari viimase nädala jooksul on nakatumiste arv langenud.

Tänu kõrgele vaktsineeritusele on 10 miljoni elanikuga Rootsis olnud viimastel päevadel vaid mõned üksikud koroonasurmad, möödunud talvel registreeriti iga päev mitusada surma.