NordenBladet — Rootsi loobub täna kolmapäeval kõikidest alles jäänud koroonapiirangutest. Seda võimaldab vaktsineerituse hea seis, mis on koroonasurmad praktiliselt nulli viinud. Söögikohtade puhul kaovad lahtioleku aja ja laudkondade suuruse piirangud. Avalike ja erakogunemiste puhul ei piirata enam osalejate arvu, vahendab Helsingin Sanomat.

Seni kehtis kogunemiste puhul piir olenevalt sellest, kas üritus toimus sees või väljas ja kas seal olid olemas istekohad.

Kaugtöö soovitus kaob Rootsis samuti ära. Jäävad vaid inimeste isiklikud soovitused nagu käte pesemine ja haigena kodus püsimine.

Rootsi valitsus ja terviseametivõimud põhjendavad piirangute kaotamist hea vaktsineerituse tasemega. Rootsis on üle 16-aastastest saanud 83 protsenti vähemalt ühe vaktsiinidoosi ja 76 protsenti kaks doosi.

Rootsis on pandeemia aja jooksul tuvastatud üle 1,1 miljoni koroonaga nakatumise ja üle 14 700 viirusega seotud surma. Rootsis on koroonasurmade arv üle kolme korra suurem kui kõigis teistes Põhjamaades kokku. Seda on põhjendatud Rootsi leebemate piirangutega pandeemia alguses.

Rootsis kasvas nakatumine augustis ja septembri algul oli Delta variandi leviku tõttu üle tuhande uue nakatumise päevas, aga seda on palju vähem kui talvisel tippajal. Paari viimase nädala jooksul on nakatumiste arv langenud.

Tänu kõrgele vaktsineeritusele on 10 miljoni elanikuga Rootsis olnud viimastel päevadel vaid mõned üksikud koroonasurmad, möödunud talvel registreeriti iga päev mitusada surma.