NordenBladet – Valitsus otsustas, et alates järgmisest nädalast kuni 10. jaanuarini ei pääse negatiivse koroonatõendiga enam neisse avalikesse kohtadesse, kus on koroonatõendi kontrollimise kohustus. Kallas põhjendas piirangut sellega, et koormus haiglavõrgule on kasvanud väga suureks ning see tuleneb eeskätt vaktsineerimata inimestest. Koroonaga intensiivravile sattuvatest inimestest on suisa 94 protsenti vaktsineerimata.

Uus piirang tähendab, et näiteks kinno, teatrisse, kontserdile, spordiklubisse jm, kuhu seni pääses ka negatiivse koroonaprooviga, lastakse edaspidi sisse üksnes vaktsineerimise või läbipõdemise korral, mida peab koroonapassiga tõendama. Koroonapass on kohustuslik alates 18. eluaastast, alaealistelt oma vaktsineerituse tõendamist ei nõuta.

“Alates esmaspäevast kõigis kohtades, kuhu siiani on pääsenud koroonatõendi alusel, kuni minimaalselt 10. jaanuarini ei pääse enam negatiivse testiga, vaid ainult vaktsineerimise või läbipõdemise tõendiga. Kuupäevad, kaua kontrollime tõendeid nii, et vaktsineerimata inimesed ei pääse löögile kohtadesse, kus rohkem inimesi on kogunenud, kehtib 10. jaanuarini,” tutvustas peaminister Kaja Kallas ning rõhutas, et lõpptärmin on valitud selle järgi, et sinna sisse jääksid ka jõulu- ja aastavahetuspeod.

“Kui praegu vaktsineerite, siis saate jõulupidudel osaleda,” lisas ta, lisades, et valitsus jälgib ka Lätis toimuvat, kus vaktsineerimistempo läks pärast täiendavate piirangute kehtestamist üles.

Terviseamet saab ka õiguse ajutiselt sulgeda kõik asutused, kel on vaktsiinitõendite kontrollimise kohustus, ent kes seda ei tee.

Valitsuse otsus klientidega kokku puutuvatele töötajatele vaktsineerimiskohustust ei pane.

Avafoto: Kaja Kallas (NordenBladet)

Vaata ka:
Eesti: ALATES ESMASPÄEVAST, 25. oktoobrist hakkavad kehtima uued COVID-19 korraldused
Läti: NEED karmid koroonapiirangud hakkasid äsja Lätis kehtima
Ära lase koroonaviirust ligi: NII TUGEVDAD OMA SÜDANT! Lihtsad toidud, mida teie süda armastab
Soomes on koroonavaktsiini kahjulike kõrvaltoimete eest makstud välja hulgaliselt hüvitisi – keskmine hüvitise summa on tuhandetes