NordenBladet – Kolmapäeval kinnitas Läti valitsus otsuse, mille kohaselt hakkas neljapäeval riigis kehtima karantiin, mis esialgu kestab neli nädalat (15. novembrini 2021). Palju negatiivset vastukaja toonud piirangute hulka kuulub näiteks õhtune liikumiskeeld. Kehtestatud karmid reeglid kehtivad ühtmoodi nii vaktsineerimata inimestele kui ka vaktsineeritutele.

Loe, mis piirangud täpsemalt Lätis kehtima hakkasid:

Komandanditund
Lätis kehtib alates neljapäevast liikumispiirang ajavahemikus 20.00–05.00. Komandanditunni ajal peavad kõik kodanikud viibima kodus, kui neil pole mõjuvat põhjust väljas liikumiseks. Sellised erandid võivad olla seotud näiteks tööle minemise ja sealt naasmisega. Samuti on sel kellaajal loomulikult lubatud minna raviasutustesse või apteeki. Siiski peab kõigil inimestel olema kaasas isikut tõendav dokument ja vajadusel ka liikumispiirangu eiramise vajadust põhjendav blankett.

Kauplused
Avatud on vaid valitud esmatarbekauplused – toidu- ja lemmikloomapoed, apteegid, tanklad, optikakauplused, trükipoed, autoteenindused, raudtee- ja bussijaamad ja lillepoed. Ööpäevaringselt tohivad neist tegutseda vaid apteegid ja tanklad. Kõigil teistel eelmainitutel piiratakse külastusaega 06.00–19.00. Internetist ostmist ja sealse kauba kohaletoimetamist ei keelata.

Koolid ja lasteaiad
Õppeasutused teevad uksed lahti alles novembris, sest praegust koolivaheaega pikendatakse nädala võrra. Siiski saavad novembris füüsiliselt kooli naasta vaid 1.–3. klassi õpilased. Vanemate klasside õpilased peavad vähemalt kaks nädalat õppima koduses keskkonnas. Lasteaiad on avatud vaid eesrindetöötajate võsukestele.

Matused ja kirikuteenistused
Järgneva peaaegu kuu aja jooksul Lätis organiseeritud jumalateenistusi ei toimu. Pühakojad pole siiski täielikult suletud ja kõik usklikud võivad individuaalselt kirikus. Piiratakse ka matustel osalejate arvu. Lahkunu muldasängitamisest võib uute piirangutega osa võtta vaid 20 inimest.

Ühistransport
Ühistransport jätkab tegutsemist, ent piiratud mahutavusega. Linnades võivad ühistranspordi sõidukid olla täidetud 50% kohtade ulatuses. Maakondlikel ja kaugematel liinidel võivad olla bussid ja rongid täidetud 80% ulatuses.

Kultuuri- ja spordiüritused
Kinno, teatrisse, kontserdile või spordiüritusele pole lätlastel enam võimalik minna. Seda eelkõige seetõttu, et neid lihtsalt ei toimu – mõneks erandiks on küll professionaalsel tasemel toimuvad spordiüritused ja võistlused, ent sinna pealtvaatajaid ei lubata. Põhimõtteliselt keelatakse igasugune sotsiaalne tegevus, et vähendada inimestevahelist kontakti. Kohtuda tohivad ainult samasse leibkonda kuuluvad isikud. Lubatud on ka külastada üksikuid lähedasi, kes vajavad hoolekannet.

Protestid
Sarnaselt muudele üritustele on keelatud ka igasugused rahvast koondavad meeleavaldused ja protestid. Seega pole võimalik korraldada ka pikette äsja kehtima hakanud piirangute kritiseerimiseks.

Väljas söömine
Toitlustusasutused uksi täielikult ei sulge, ent toitu müüakse vaid kaasa. Kohapeal einestamine on keelatud.

Mis saab 15. novembril?
Läti naaseb 15. novembril nn „rohelise tsooni“ piirangute juurde, mis kehtisid ka enne 21. oktoobrit. Siiski on plaanitud üks suur muudatus – riiklike ettevõtete ja munitsipaalasutuste töötajad ja ametnikud võivad töökohustuste täitmist jätkata vaid Covid-19 vaktsineerimistõendi või haiguse läbipõdemise tunnistuse olemasolul. Pole siiski ka võimatu, et karm karantiin jätkub ka pärast 15. novembrit – see sõltub jooksvast epidemioloogilisest olukorrast ja vaktsineerimisedukusest. Läti valitsus toonitab, et piirangutest aitab vabaneda vaid ulatuslik vaktsineerimine.

Täpsemat infot piirangute kohta leiab Läti valitsuse ametlikust Covid-19 TEABEPORTAALIST, mis on kättesaadav nii läti, vene kui ka inglise keeles.

Avafoto: Pexels

Loe ka:
Eesti: ALATES ESMASPÄEVAST, 25. oktoobrist hakkavad kehtima uued COVID-19 korraldused