NordenBladet – Süda on inimkeha üks tähtsamaid organeid: see pumpab verd, mis varustab teisi organeid vajalike toitainete ja hapnikuga, ilma milleta ei suudaks meie keha funktsioneerida. Kui südamel on midagi viga, kannatab kogu organism.

Paljudel Eesti inimestel on süda haige ja arvukad uuringud on näidanud, et Eesti elanikel on endiselt Euroopa Liidu keskmisest suurem risk surra südamehaiguste tagajärel. Haigestunute hulgas on ka palju noori, nii mehi kui naisi, mistõttu on teema väga aktuaalne.

Meie organismi mootorit aitab vormis hoida, kui tegeleme regulaarselt spordiga, andes südamele vajalikku ja mõõdukat füüsilist koormust.

Mida aga süüa, et meie süda oleks terve? Mida armastab meie süda?

Tsitruselised puuviljad
Mandariinid, apelsinid ja sidrunid on vaid mõned näited tsitrustest, mis on kasulikud südamele. Neis leidub rikkalikult C-vitamiini, mis alandab südamehaiguste riski. Uuringud on näidanud, et apelsinides leiduvad flavonoidid on võimsad antioksüdandid, mis vähendavad trombist tingitud infarkti esinemist.  Kiudained ja flavonoidid nagu kvertsetiin aitavad tõsta head kolesterooli ja alandavad halva kolesterooli. Greipfruutide puhul on täheldatud vererõhku alandavat mõju.

 

Reklaam:
 



Küüslauk ja sibul
Need populaarsed ravi- ja maitsetaimed on võimsad abimehed, mis vähendavad meie kehas põletikku, kaitsevad veresooni arteroskleroosi eest ja alandavad halva kolesterooli taset. Väävliühendid parandavad vereringet ja hiljutine uuring on näidanud, et rohke ja regulaarne sibullaste tarbimine alandab südameveresoonkonna haiguste riski lausa rohkem kui 60%!

Oliiviõli
Oliiviõli on kasulik südame veresoonkonnale, kuna aitab kaasa hea kolesterooli tõusule ja vähendab halva kolesterooli. Ainuüksi pool teelusikatäit oliiviõli päevas mõjub kasulikult meie südamele ja veresoontele, mistõttu on see populaarne ja maitsev õli tõeliselt kasulik! Selle Vahemere köögi olulise komponendi on ka hea oomega-3-rasvhapete allikas.

Pähklid
Erinevad pähklid on tõeline maiuspala meie südamele. Uuringud on näidanud, et mandlid hoiavad meie veresooned terved ning pähklites sisalduvad antioksüdandid alandavad vererõhku ja parandavad vereringet. Mandlites on ka palju kaaliumit, mis aitab muuhulgas südamepuperdamise vastu. Kreeka pähkel ja parapähkel on rikkad oomega-3-rasvhapete poolest ja aitavad hoida kolesterooli normaalsel tasemel.

 

Reklaam:
 



Rohelised lehtköögiviljad
Brokkoli, Rooma salat, petersell ja lehtkapsas on kõigest mõned näited lehtköögiviljadest, mis  sisaldavad rohkelt südamesõbralikku kaaliumi. Nitraadid ja kaalium aitavad hoida veresooni heas korras ja alandada vererõhku. Rohelistes lehtköögiviljades on ka palju magneesiumi, mis aitab hoida südamerütmi normaalsena ja veresooned tervena. Oluline on meeles pidada, et kaaliumi piisav kogus organismis aitab noortel ennetada südameprobleeme tulevikus.

Need on vaid mõned näited südamesõbralikest toitudest, millele igaüks meist võiks järgmine kord poodi minnes tähelepanu pöörata ja mida tasuks kindlasti ostukorvi lisada. Hoidkem oma südant!

 

Avafoto: Pexels
Allikad:  healthline.com  /medicalnewstoday.com / verywellhealth.com / nutrition.org / pharmacytimes.com / health.harvard.edu