NordenBladet – “Kuna minu arvates algab tervis eelkõige mõtlemisest (kasvõi nii, et enne söömist mõtled, mida suhu paned jne), siis ka tervisliku eluviisi saavutamiseks soovitan kõige pealt luua hea suhe iseendaga. Mina näiteks kaotasin 6 aastat tagasi paari kuuga 6 kilo lihtsalt nii, et otsustasin, et nüüdsest mu keha meeldib mulle,” ütleb Telegrami peatoimetaja Mariann Joonas (36) NordenBladet.ee terviseruubriigile “Kolm soovitust tervislikuks eluks”.

Kui minu nipid kolme kasti suruda, siis nad oleksid midagi sellist:

1. Tee oma reeglid.
Meie elud on hästi reglementeeritud. Juba sünnist saati hakkavad meid ümbritsema mingid reeglid, see on paratamatu. Mingil hetkel me aga ei pruugi isegi märgata, et oleme end sinna ettekirjutatud normide rägastikku ära kaotanud. Kuna koolis ei õpetata meile enda sisetunde, enda keha jne kuulamist, vaid väliseid asju, teooriaid ja tuupimist, siis mingil hetkel n-ö päris elus peame hakkama end leidma ja teiste poolt seadistatud programmeeringut ümber kirjutama. Seda on muidugi lihtsam teha, kui on toetav perekond ja sõbrad. Aga õnnelik saab olla ainult siis, kui elad enda südamehääle järgi. Paljusid takistab enda teed käimast kahtlused ja hirm, aga hirmul on päriselt ka suured silmad. Öeldakse, et kahtlused on tapnud rohkem unistusi kui vigade tegemine. Lisaks, vigu tehes õpid palju tõhusamalt kui neid iga hinna eest vältides.

2. Ära võta elu liiga tõsiselt.
Täpsustaksin. Eriti siis, kui sul on raske, ära võta elu liiga tõsiselt. Ma tean, lihtne öelda. Aga enda kogemustest lähtudes, siis raskeid olukordi on lihtsam lahendada, kui viid mõneks ajaks fookuse mujale ja vaatad antud olukorda veidi eemalt. Või näiteks küsi endalt: kas see olukord on eluohtlik? Enamasti ei ole (enamasti on see lihtsalt ühel või teisel viisil ebamugav) ja see aitab panna probleemi perspektiivi. Mind on aidanud ka mõned mu naljakad tattood, mis just seda punkti meelde tuletavad: ära võta elu liiga tõsiselt. Ja mõningatel juhtudel tuleb kasuks ka, kui iseennast mitte liiga tõsiselt võtta.  PS. Kui teed vigu, on lihtsam mõista ka teisi, kes vigu teevad ja see aitab olla empaatiavõimelisem ja eelarvamustevabam.

3. Armasta ja ole tänulik.
Armasta – see ei tähenda ainult, et armasta oma peret ja sõpru vaid armasta elu! Armasta seda, mida sa teed. Armasta ümbritsevat. Armasta iseennast – siis on palju lihtsam ka teisi armastada (ja eelnevat kahte punkti järgida). Armastamise juurde kuulub ka tänulik olemine (iga päev!). Oma lähedastele ütlemine, et nad on sulle olulised. Tänamine iga asja eest, mis on hästi (kasvõi omaette). Ja kui suudad, siis ka tänamine nende asjade eest, mis ei ole hästi, sest nad on tihti õpetajateks ja aitavad mõnda järgmist takistust ületada. Ja kui juba suudad armastada ja tänulik olla, siis on ka väga lihtne olla õnnelik! Ja palju lihtsam olla terve.

PS. Need on retseptid, mis töötavad praegusel hetkel mulle. Võib-olla sinu jaoks toimib hoopis midagi muud.

Fotod: Mariann Joonas (Erakogu)

Viimased artiklid samal teemal:
Janne Saar: Negatiivsed emotsioonid tuleb lahti lasta! Et end ületada, tuleb end ümbritseda sõpradega, kes sind motiveerivad!

Jana Hallas räägib NordenBladeti terviseruubriigile oma elustiilist ja põhimõtetest: Teen kõike kirglikult!

Ajakirjanik Karin Karu: Keha ei ole loodud istumiseks, vaid liikumiseks!

Kaisa Oja-Mehine räägib NordenBladeti terviserubriigile mida teha, et päev 100% õnnestuks!