NordenBladet — Lisaks sellele, et aiaga tegelemine varustab meid värskete ja tervislike viljadega, võib aiandusel olla ka füüsiline ja vaimne kasu, kirjutab Health.com.

Mulla kaevamine vähendab muuhulgas stressi, hoiab sind tegevuses ja parandab meeleolu.

Siin on veel mõned põhjused, miks aiaga tegelemine hästi mõjub:

Stressi leevendaja
Hollandlaste uuring näitas, et aia eest hoolitsemine aitab stressiga paremini toime tulla. Uuringus osalejatest oli üks hulk lõpetanud just stressirikka tegevuse, mille järel suunati nad kas raamatut lugema või õue 30-ks minutiks aia eest hoolitsema.

Hiljem olid aias tööd tegevad inimesed tunduvalt paremas meeleolus, kui teised ja nende kehas esines vähem stressihormooni.

Vaimne heaolu
Aia eest hoolitsemine nõuab pidevat tähelepanu ja see omakorda aitab depressiooni sümptomeid kontrolli all hoida. Norra uuringus osalenud inimesed, kel diagnoositud masendus, hakkasid tegelema 6 tundi päevas lillede ja taimedega. Kolme kuu pärast olid pooled osalejad märgatavalt parema enesetundega, kui varem.

Liikumine
Lisaks sellele, et aiatööd ajavad su toast välja värsket õhku hingama ja päikest nautima, aitab see ka su vereringe tööle kaasa. Aias toimetamine ei kujuta endast meeletut lihastreeringut, sest sa ei pea läbima pikki teekondi, aga kaevamine, istutamine, rohimine ja teised mõõdukad tegevused nõuavad siiski võhma ja koormavad füüsilist keha parasjagu just neil, kel pole võimalust treeninguga tegeleda. Aia eest hoolitsemisel on ka see eelis, et inimesed armastavad seda tööd südamest ja teevad seda tihti.

Aju tervis
Uuringud on näidanud, et aiatöödega seotud füüsiline liikumine võib vähendada dementsuse riski. Kaks erinevat uuringut, mis keskendusid 60- ja 70-aastaste inimeste jälgimisele 16 aasta jooksul, leidsid, et neil inimestel, kes tegelesid aiaga regulaarselt, oli 36% ja 47% väiksem risk dementsusesse haigestuda, kui neil kes ei tegelenud aiatöödega kunagi.

Külluslik toit
See toit, mida ise kasvatad, on värskeim, mida iial saada võid ja kuna koduaiad on täis erinevaid puu- ja köögivilju, on see ka kõige tervislikum. Kodus kasvatatud toit ka maitseb paremini. Ei tule ilmselt üllatusena, et paljud uuringud on kinnitanud, et aednikud söövad palju rohkem puu- ja köögivilju, kui teised.

Avafoto: Pexels

Loe lisaks:
Istuta need taimed oma aeda ja oled suvel sääskedest prii + FOTOD!

Pista käed mulda – Looduse mikrofloora kaitseb inimest allergiate ja muude autoimmuunhaiguste eest

Helena-Reet: Minu salaaed – Good vibes only!