Laupäev, aprill 20, 2024

Monthly Archives: oktoober 2017

Politseiniku kuuli läbi hukkus Kristo Käärmanni vend Jaanus Käärmann

NordenBladet – Vabaduse väljakul nugadega vehkinud ja surnuks tulistatud 33-aastane mees oli Eesti üheks rikkamaks ärimeheks peetava, Transferwise’i kaasasutaja ja tegevjuhi Kristo Käärmanni vend Jaanus. BNSi andmetel on politsei teavitanud Jaanuse lähedasi traagilisest sündmusest.

Jaanuse sotsiaalmeedia viimastest postitustest võib välja lugeda, et mees nägi enda ümber vandenõusid. Näiteks kirjutas ta, et USA suudab jälgida iga meie liigutust, kasutades satelliite ja mikrolaineid, wifit ning valguse lainepikkust.

Aprillis sattus mees uudistesse sellega, et korraldas Toompeal riigikogu hoone ees häppeningi: võttis end riidest lahti ja lasi fotografeerida. Rohkem tal kokkupuuteid politseiga olnud ei ole.

Oktoobrist alates on ta sotsiaalmeediasse postitanud eesti- ja ingliskeelseid krüptilisi sõnumeid. Ööl vastu tänast kirjutas ta oma Facebooki seinale: «Me and my family dead. Please make it count.» (Mina ja mu perekond oleme surnud. Tehke, et see loeks midagi – toim).

Jaanus Käärmann lõpetas 2009. aastal Tartu Ülikoolis bakalaureuseõppe informaatika erialal. Edasi läks ta õppima Inglismaale Yorki ülikooli, kus ta omandas kahe aastaga magistrikraadi. Käärmann töötas aastaid erinevates ettevõtetes tarkvaraarendaja, konsultandi ja analüütikuna.

Põhja ringkonnaprokuratuuri hinnangul on põhjust arvata, et täna Tallinna kesklinnas ebaadekvaatselt käitunud ja politsei kuuli läbi hukkunud mehe käitumise põhjustas tema ebastabiilne vaimne seisnud. Prokuratuur avaldas hukkunud mehe lähedastele kaastunnet.

Täna kella 11.10 ajal sai häirekeskus teate, et Tallinnas Harju tänaval kõnnib mees, kellel on käes kaks nuga. Sündmusele reageerinud politseinike korraldustele mees ei allunud. Politseinik kasutas mehe peatamiseks teenistusrelva ning sooritas esmalt hoiatuslasud ja seejärel lasu mehe pihta. Mees sai raskelt vigastada ja viidi haiglasse, kus ta kella 12 ajal suri.

Allikas: BNS

Euroopa Liidu rahvusparlamentide poliitikud arutavad Tallinnas rahandusküsimusi

NordenBladet — Tallinnas Kultuurikatlas kohtuvad täna ja homme Euroopa Liidu liikmesriikide parlamentide ja Euroopa Parlamendi poliitikud, et arutada rahandus-, eelarve- ja majandusküsimusi.

Konverentsi juhatava Riigikogu rahanduskomisjoni aseesimehe Remo Holsmeri sõnul käsitletakse kolleegidega Euroopa Liidu majandus- ja rahaliidu tulevikuarenguid. „Arutelude möödapääsmatu osa moodustab Brexiti järgne Euroopa Liidu eelarve,“ ütles Holsmer. „Täna puudub veel selgus kui palju ja millised muutused Euroopa Liidu mitmeaastases eelarvestrateegias tulevad, seda olulisem on hetkel erinevate stsenaariumite analüüsimine.“

Holsmer tõi esile, et kuivõrd konverentsi üheks eesmärgiks on ka kogemuste vahetamine, siis avaneb Eestil võimalus tutvustada oma Euroopa kolleegidele e-maksulahendusi, mis on viinud meid maksukogumise kuluefektiivsuselt Euroopa parimate hulka. Samuti on Holsmeri sõnul kätte jõudnud aeg, mil tuleb kõne alla fiskaalkokkuleppe karmimate eelarvereeglite ülevõtmine Euroopa Liidu õigusesse.

Holsmeri sõnul pakub konverents rahvusparlamentidele võimaluse vahetada teavet ja parimaid praktikaid, et tugevdada koostööd parlamentide vahel ja aidata kaasa demokraatliku vastutuse tagamisele Euroopa Liidu majanduse juhtimise ja eelarvepoliitika valdkonnas.

Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise parlamentaarse mõõtme raames toimuva Euroopa Liidu stabiilsuse, majanduse koordineerimise ja juhtimise konverentsi (SECG) avab Riigikogu esimees Eiki Nestor. Ettekannetega esinevad Euroopa Komisjoni volinikud Valdis Dombrovskis ja Günther H. Oettinger, Eesti Panga president Ardo Hansson, Rahandusministeeriumi maksu- ja tollipoliitika asekantsler Dmitri Jegorov, Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) asepeasekretär Mari Kiviniemi.

Konverents on avalik ja otseülekannet sellest saab jälgida parleu2017.ee veebilehelt, kust leiab ka konverentsi programmi. Foto- ja/või videomaterjal tehakse esimesel võimalusel kättesaadavaks parleu2017.ee veebilehel ja Riigikogu Flickri kontol ning YouTube’is. Konverentsil osalejate mõtteid jagame sotsiaalmeedia vahendusel Facebookis ja Riigikogu Twitteri kontol.

Ajakirjanikel, kes soovivad konverentsi kohapeal kajastada, palume end akrediteerida veebilehel. Ajakirjanike liikumine Kultuurikatlas on konverentsi ajal piiratud ning ajakirjanikud saavad töötada pressialal, kus on võimalus jälgida konverentsi otseülekannet, samuti teha intervjuusid. Intervjuusoovidest palume eelnevalt teada anda.

 

 

Allikas: Eesti Riigikogu

 

Soome president Sauli Niinistö Twitteris: Söön liha ainult korra nädalas

NordenBladet — Soome president Sauli Niinistö andis sotsiaalmeedia kaudu teada, et sööb liha ainult korra nädalas.

Nimelt esitati Niinistöle küsimus, mida ta arvab Argentiina presidendikoja algatusest pakkuda töötajatele esmaspäeviti ainult taimetoitu. Seepeale teatas Soome president, et sööb liha ainult ühel päeval nädalas.

Sauli Niinistö on Twitter

@MarkusVinnari @TheEconomist I only have one meat-day a week.

 

 

 

Helsingis tuleb lagritsafestival

NordenBladet — Hea uudis lagritsasõpradele: Helsingi Wanha Satamas korraldatakase 11-12. novembril lagritsafestival.

Soome nn musta kulda tähistatakse eraldi festivaliga juba neljandat aastat. Külastajatele pakutakse eri maitseelamusi.

Festivali asukoht on: Wanha Satama, Pikku Satamakatu 3-5, Katajanokka, Helsingi.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT

Tartu ülikooli arvutiteaduse kõrge tase pälvis rahvusvahelise tunnustuse

NordenBladet — Tartu ülikool (TÜ) oli üks kahest Kesk- ja Ida-Euroopa ülikoolist, mis jõudis arvutiteaduse erialal juhtiva Briti kõrgharidusajakirja Times Higher Education (THE) pingeritta. TÜ arvutiteadust hinnatakse maailma esimese 250 parima sekka. Lisaks valiti arvutiteaduse instituudi juhataja prof Jaak Vilo üleeuroopalise informaatikaühenduse juhatusse.

Alates 2004. aastast koostatud Times Higher Education ülikoolide edetabeleid peetakse maailmas kõige mainekamaks ja mõjukamaks. Eelmisel nädalal avaldatud edetabel reastab 300 parimat arvutiteadusega tegelevat ülikooli, neist 200 parimat individuaalselt ning ülejäänud 50 kaupa grupeerituna. Tartu ülikool platseerus edetabelis 201.-250. kohale.

Praeguses edetabelis on arvutiteadus TÜ kõige kõrgemalt hinnatud eriala. THE võtab edetabeli koostamisel arvesse 13 tulemusnäitajat, mis kirjeldavad õppekeskkonda, teadustulemuste mõjukust, teadustöö mahtu, akadeemilist mainet, tulusid, innovatsiooni ja rahvusvahelistumise ulatust.

Kui Tartu ülikool tervikuna on edetabeli esimese 500 ülikooli sekka pääsenud juba mitu aastat, siis TÜ arvutiteadus jõudis THE erialasesse edetabelisse esmakordselt, olles seejuures Euroopa Liidu Kesk- ja Ida-Euroopa piirkonna ülikoolidest Varssavi ülikooli kõrval teine tabelisse pääsenu. Tabeli esikolmiku moodustavad Stanfordi ülikool ja Massachusettsi tehnoloogiainstituut (MIT) USA-st ning Oxfordi ülikool Suurbritanniast.

Tartu ülikooli teadusprorektori Kristjan Vassili arvates vääribki TÜ võrdlust pigem Lääne-Euroopa ja Põhja-Ameerika ülikoolidega: „Tartu ülikooli koht arvutiteaduste pingereas on muljetavaldav, sest me oleme kohe Uppsala ülikooli järel ning samal tasemel Berni, Bergeni, Essexi ja Washington State ülikoolidega. See näitab selgelt, et ülikool on IT-erialadega regiooni liider ning suure konkurentsivõimega ka globaalselt.”

„Kõrge edetabelikoht on tunnustus ülikooli arvutiteaduse instituudi töötajatele, kuid seab kõrgendatud ootused ka arendustegevusele ja investeeringutele tulevikus. Väliskeskkond vajab lõpetajaid ja teadustööd lisaks fundamentaalsele IT-erialale ka interdistsiplinaarsetes digitaalsete transformatsioonide, masinõppe ja tehisintellekti valdkondades. Instituudis on uurimisgrupid juba neil teemadel mehitatud, kuid võimendus on võimalik saavutada vaid adekvaatse finantseerimise ja inimkapitali kaasamise toel,” lisas Vassil.

Tartu ülikooli arvutiteaduse kõrge tase on tähelepanu pälvinud ka mujal Euroopas. Sel nädalal valis Euroopa ülikoolide arvutiteaduse instituutide ja IT teaduskondade ühendus Informatics Europe TÜ arvutiteaduse instituudi juhataja prof Jaak Vilo oma juhatuse liikmeks.

Informatics Europe ühendab praeguseks 120 Euroopa ülikooli ning aitab oma tegevusega edendada informaatika valdkonna kvaliteetset õpet, teadustööd ning teadmussiiret Euroopas. Eestist kuuluvad Informatics Europe võrgustikku Tartu ülikool ja Tallinna tehnikaülikool, kellel on erialaselt väga tihe ja pikaajaline koostöö informaatika tippteaduse ja hariduse edendamisel.

Prof Jaak Vilo täpsustas informaatika rolli ja mõju: „Informaatika, millel on nii inglise kui ka eesti keeles mitmeid nimesid, on väga lai valdkond, mis tegeleb peamiselt arvutite, võrkude, infosüsteemide ja tarkvaraga seotud teemadega. Tänaseks on informaatika kasvanud oluliseks ja laiaks distsipliiniks füüsika, matemaatika, bioloogia jt erialade kõrval. Lisaks mõjutab informaatika üha laiemalt kõiki teisi erialasid – Interneti ja sotsiaalmeedia fenomenidest kõikide valdkondade andmehõive, halduse ja analüüsini.”

THE edetabeli leiab Times Higher Educationi koduleheküljelt.

Informatics Europe

www.informatics-europe.org

 

Allikas: Eesti Teadusinfosüsteem
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT