NordenBladet – Eile algas Hanuka*, üks minu lemmikpüha. Valmistasin seekokord kartuli latke’de ehk kartulipannkookide asemel praetud maguskartulit ehk bataati, sibulakastet, veiseliha ning värske pestosalati. Magustoiduks tegin toorjuustu rabarberikoogi mandlitega! Õhtul süütasime ka esimese Hanuka küünla! Allpool pildid minu kokakunstist ning meie pühadelauast. Kuna Hanuka pühad kestavad kaheksa päeva jutti (sellel aastal 10.-17.detsember ehk juudi kalendri järgi 24.Kislev-02. Tevet), siis köögis kokkamist ning pidusööke tuleb rohkelt. 






Siin siis üks keele alla viiv hõrk plaadikook!

Retsept: 

TOORJUUSTU-RABARBERIKOOK MANDLITEGA

Vaja läheb:
500 g pakk Selveri lehttaigent
300 g pakk  “Tere” vanilje kohupiimapastat
100 g “Farmi” kreemist köögitoorjuustu
200-400g  tükeldatud rabarbereid
50 g nisujahu
250 g pakk taluvõid
100-200g mandlilaaste

Valmistamine:
Kõige alla lehttaigen (rulli ühtlaselt üle plaadi), siis määri peale kohupiimapasta ning toorjuust. Kuna toorjuust on tugev, siis mane lihtsalt teelusikaga iga natukese maa tagan törtsuke. Siis lisa rabarberid ning maitsesta need kaneeli ning vaniljesuhkruga. Kõige peale tee klassikaline purukate (tükelda kausis või ning sega jahuga) mille otsa puista veel mandlid. Ahjus valmib 200 kraadi juures umbes poole tunniga. Maitseb imehästi nii soojalt (siis veidi vedelam) kui järgmine päev külmalt! Njamm! Head isu ja kauneid pühi!




______________________________

*Hanuka (inglise keeles Hanukkah; heebrea keeles חֲנֻכָּה) on kaheksa päeva kestev juudi püha. Tegemist on juudi tuledepühaga. See talvine püha tähistab juutide võitu aastal 164 e.m.a. Siiski ei meenutata hanukal ehk templipühitsemise pühal juutide sõjalist edu, kuna juudi usk ei luba pühitseda sellise lahingu võitu, kus langes inimesi. Meenutatakse hoopis õli-imet.

Nimelt räägib legend, et kui Juudas Makkabeus läks pärast võitu süütama Jeruusalemma templi õlilampi, siis leidis ta pühitsetud õli ainult ühe päeva jagu. Uue õli pühitsemine oleks aega võtnud kaheksa päeva, aga ei saadud oodata, sest rahvas oli kogunenud templi õuele, et pühitsemisest osa saada. Ime läbi jätkus õlist täpselt kaheksaks päevaks ehk uue õli valmimiseks ja pühitsemiseks. Seetõttu kestab hanuka püha kaheksa päeva. Niisiis tähistati hanukat esimest korda 2. sajandil e.m.a ja tähistamiskoht oli Jeruusalemm. See toimus juudi kalendrikuu kislevi 25. päeval.Gregoriuse kalendri järgi võib hanuka langeda mistahes ajale vahemikus novembri lõpp kuni detsembri lõpp.

Hanuka tähistamise põhitunnuseks on küünalde või õlilambi süütamine kaheksal järjestikusel päeval. Tuleleek tähistab nii sõjalist võitu kui sellega kaasnenud religioosset vabadust.

Traditsiooniliselt asetatakse küünlajalg ehk menoraa koos küünaldega aknalauale. Küünalde arv näitab, mitu päeva on hanuka algusest möödunud ehk siis iga päev süüdatakse üks küünal. Kuna juudid loevad paremalt vasakule, siis süüdatakse küünlaid alates kõige parempoolsemast. Kõik hanuka päevad on ühtviisi olulised, seega on küünlajalg traditsiooniliselt disainitud nii, et kõik küünlad on samal kõrgusel. Üheksa küünlaga küünlajalal on üks küünal, mida nimetatakse shammash. See asetseb teistest kõrgemal. See niinimetatud üheksas küünal shammash põleb algusest peale ja seda kasutatakse uute küünalde põlema panemiseks. Niisiis esimesel õhtul süüdatakse kaks küünalt (shammash + kõige parempoolsem küünal), teisel päeval kolm ja nii edasi.

Loe ka minu varasemaid blogipostitusi:

Helena-Reet: Mida sellel aastal lastele, sõpradele ja koostööpartneritele kingin

Helena-Reet: Ivanka kiri päkapikule ning kokkamispisikust

Helena-Reet: “Tema Kõrgeausus Hiir Esimene” hakkab kuju võtma + GALERII!

Helena-Reet: Kas blogin “liiga tõsiselt”?

Helena-Reet: Minu uued terviserutiinid – liikumisest ja toidust

Helena-Reet: Kandideerime ERM´i “Oma näitus 2020” võistlusel ideega “Meie kodune nõiaköök”