NordenBladet – Tere hommikut! Aeg lendab ikka mega kiirelt, viimane blogi oli nii ammu, et ei mäletagi enam. Nii palju on juhtunud vahepeal, nii palju on käidud ja tehtud ning telefon on pungil pilte täis, mis avaldamist ootavad. Ei teagi, kust alustada.

Magasin täna halvasti, palju töö ning eraelu mõtteid oli peas, mis magada ei lasknud. Siis veel sõnumid, mis keset ööd tulevad. Seega magasin täna pikalt – poole kaheksani. Tavaliselt olen varajasem, mulle meeldib umbes pool kuus või kell kuus ärgata, sest siis on päev pikem ning jõuab rohkem tehtud. Hommikuti olen väga produktiivne. Tegin kohvi, sõin ühe banaani ja läksin jalutama. Käin selle aasta algusest saadik praktiliselt iga päev (või vähemalt 4-5 korda nädalas) jalutamas, minimaalselt 5-6 km (allolev pilt on tehtud selle aasta kevadel). Parematel päevadel tuleb 10-13km liikumist (ca 8000-20 000 sammu). Oi kui hea enesetunde see annab! Mul on sellest saanud juba tore rutiin. Päikeseliste ilmadega käin metsas ja aasadel jalutamas ning hea koguse samme saab ka niites. Naudin loodust nii väga, ei kujuta elu linnas üldse ette. Iga päev näen oma silmaga, kuidas taimed vahelduvad, loomad liiguvad ning ajakell lööb. Olen õppinud märkama ning armastama pisiasju, räägin taimedega, haldjatega, tänan loodust. See teeb mind õnnelikuks. Vihmaste ilmadega aga kõnnin toas kõnnilindil ning vaatan samal ajal filme või kuulan inspireerivaid podcast´e (netisaateid).


iPhone´is on mingi tasuta Health app, kasutan seda. Sellega näeb ära, kui palju on liigutud (sammud ja kilomeetrid). Enne kella kahteteist püüan 10 000 sammu jalutamisega täis saada. Kõige mõnusam on kõndida peale esimest hommikukohvi (äratab üles ja annab natuke energiat) ning enne tugevamat hommikusööki. Peale seda päeva jooksul liigun samuti – niidan, tegutsen aias, korjan ravimtaimi jne. Teine asi, millest olen endale nö rutiini teinud on toidu serveerimine. Ma ei söö enam jooksujalu ning kiirustades. Serveerin alati kaunilt, see annab nii hea enesetunde. Tegelen nüüd juba aastaid keraamika tegemise ning (ravim)taimekasvatusega ning ka sellel on suur osa minu igapäevarutiinide loomisel. Toit maitseb enda tehtud kaunites savinõudes palju paremini ning ise kasvatatud tomatid, ürdid ning talutoit/kodutoit on maitsev, tervislik ja hea! Muuseas, mul on teile ka hea uudis! Olen aastaid korjanud, kuivatanud ning valmistanud ravimteede segusid ning maitseaine segusid endale ja kingitusteks. Sellest sügisest (arvatavasti juba septembrist) pakun puhtast Eesti loodusest kogutud ning oma talus kasvatatud ürtidest raviteesid ning ürdisegusid toidu maitsestamiseks piiratud kogustes Elisheva & Shoshana veebilehel ka müügiks! Jeeeee! Lähipäevadel hakkan pakendeid disainima… So much fun! 🙂

Tänane hommikusöök:
1 banaan ja piimakohv enne jalutuskäiku, ning peale hommikukõndi:
2 tassi kohvi piimaga
200g Farmi jogurtit (Kreemjas ja marjane Koorene jogurt mustade kirssidega)
2 võileiba

Võileivad tegin Eesti Pagari mitmevilja pehmikust, mille peale panin Valio Atleet juustu, ise kasvatatud oma aia tomatit, tilli ja tüümiani ning põdrakanepi õisi lisaväe andmiseks ning kaunistuseks. Selliseid võileibu sõin ära kaks tükki. Põdrakanepist kirjutan mõni teine kord pikemalt, see väärib omaette peatükki – mu viimase aja üks lemmikravimtaim! Super väega, super toimega – hea tuhande terviseprobleemi ennetamiseks ja raviks! Kasutan tervet maapealset ürti – õisi, lehti ja vart nii kuivatatult kui otse peenrast (aia äärest kraavipervelt) võetuna. Kõrvale jõin Löfbergs Lila presskannukohvi Alma täispiimaga. Rootsis Karlstadis valmiv Löfbergs on mu lemmikkohv juba aastaid!

Assoo… ka see, et üldse söön hommikusööki, on minu uus rutiin. Aasta algul, kui teadlikult oma elu (toitumist ja liikumist) muutma hakkasin, otsustasin ära lõpetada ka enamus paksukestele omase käitumisviisi – mitte süüa hommikust ning siis matta kõht enne magamaminekut täis. Aastaid jõin hommikuti kaks kannu kohvi ning sõin alles lõunal või õhtul. Õnneks olen selle ebatervisliku harjumuse viimase kaheksa kuuga endast välja juurinud. Tegelikult ka võileib (võileivad) ei kuulu mu igapäevasesse hommikusöögi rutiini – püüan võileibu süüa nii harva kui võimalik ning eelistada putru (mulle meeldib kaerahelbepuder või teen tatart) ning väga pikalt olen hommikusöögiks teinud ka sellise serveeringu kus on valik nendest toiduainetest (õrnsoolatud lõhe või forell, marineeritud tomat marineeritud kurt, värske tomat või kurk, kodujuust, riivitud peet, avokaado, redis, muna, ürdid). Täidab hästi kõhtu ning on väga tervislik!

Minu tervise ja heaolu nipid:
Vara ärkamine
Liikumine looduses
Korralik ja tervislik hommikusöök
Toidu kaunis serveerimine
Naeratamine ja pisiasjadest rõõmu tundmine







Fotod: NordenBladet/Helena-Reet Ennet