NordenBladet – Kas teadsite, et tervislik toitumine parandab ka vaimset tervist? Inimesed, kes söövad palju puu- ja köögivilju, kannatavad vähem depressiooni all.

Meie toitumisharjumused mõjutavad lisaks füüsilisele tervisele ka vaimset heaolu, selgub meditsiiniajakirjas BMJ avaldatud uuringust.

On täheldatud, et inimestel, kes söövad palju puu-ja juurvilju, köögivilju, pähkleid, mõõdukas koguses muna, kanaliha ja piimatooteid, ning aeg-ajalt punast liha, on parem vaimne tervis.

Seevastu kõrgrafineeritud süsivesikuid sisaldavad toiduained, millel on kõrge glükeemiline indeks*, võivad aga suurendada rasvumise ja diabeedi riski.

Glükeemiline indeks näitab, kui kergesti inimese organism lõhustab ja omastab süsivesikuid sisaldavaid toiduaineid.

Kõrge glükeemilise indeksiga on näiteks valget suhkrut sisaldavad toiduained, mis on tervisele kahjulikud.

Ühtlasi on uurigutest ilmnenud et, söödud toit mõjutab otseselt meeleolu, kuna soolestikus elavad bakterid mõjutavad ajutegevust ja ka vastupidi.

Süües toiduaineid, mis sisaldavad rohkelt kiudaineid, küllastumata rasvhappeid, polüfenoole,  on soolestikus ülekaalus head bakterid. Aju saab positiivseid signaale, mille tulemusena tekib hea meelolu.

Söögem tervislikult, sest nii tunneme end paremini!

___________________________________

Mis on glükeemiline indeks?

Glükeemiline indeks näitab toidu mõju veresuhkru tasemele. Süsivesikuid saab jagada gruppidesse selle järgi, kui kiiresti nad muutuvad glükoosiks. Valdav osa toiduainetes olevatest süsivesikutest lammutatakse seedekulglas glükoosiks. Protsessi kiirus ja tekkiva glükoosi kogus on toiduainetel erinev.

Süsivesikute lammutamise kiirus sõltub toiduaines olevast suhkru tüübist, kiudainetest ja tärklise tüübist. Mida vähem puhast glükoosi tekib erinevate süsivesikute lagunemisel, seda vähem tõuseb söögijärgne veresuhkur. Lisaks mõjutab seda ka vastava toiduaine töötlemise meetod ning rasvade ja valkude sisaldus toidus.

Näiteks keedetud kuum kartul tõstab rohkem veresuhkrut kui juba jahtunud kartul. Veidi toorem banaan tõstab vähem veresuhkrut, kui täielikult küpsenud banaan. Pikateraline ja pruun riis tõstavad vähem veresuhkrut kui väikeseteraline riis.

Rasvad, valgud ja erinevad äädikad (õunaäädikas, veiniäädikas) aeglustavad mao tühjenemist ja toitainete imendumist, seeläbi tõuseb söögijärgne veresuhkur aeglasemalt ning esineb vähem veresuhkru kõikumisi. Kõrge glükeemilise indeksiga toidud põhjustavad kiiret veresuhkru tõusu. Madala glükeemilise indeksiga toidud tõstavad veresuhkrutaset aeglaselt ja vähem, sest organism seedib neid kauem.

Glükeemilist indeksit 70 või üle selle loetakse kõrgeks ning 55 või alla selle loetakse madalaks.

Erinevate toiduainete glükeemiline indeks:

Madala glükeemilise indeksiga

Täisteraviljatooted
Õun
Porgand, kapsas
Herned, oad
Apelsin, greip, banaan
Pähklid
Mais
Kiivi
Ploom
Viinamarjad
Maasikas ja vaarikas
Pastatooted
Tatar
Piim ja jogurt

Keskmise glükeemilise indeksiga

Hernesupp
Ananass
Aprikoos
Rosinad
Rukkileib, sepik
Helvestest pudrud
Valge riis
Värske kartul
Jäätis
Tavaline suhkur

Kõrge glükeemilise indeksiga

Sai
Maisi- ja riisihelbed
Keedetud kartul
Jasmiiniriis
Ahjukartul
Friikartul
Kartulipüree
Valgest jahust tooted
Glükoos

 

Avafoto: Pexels
Allikad: mirror.co.uk, bmj.com, pubmed.gov, health.harvard.edu