Reede, aprill 19, 2024

Monthly Archives: november 2019

Valminud on rahvusvahelise õpetamise ja õppimise uuringu TALIS 2018 raport

NordenBladet – Valmis on saanud OECD rahvusvahelise õpetamise ja õppimise uuringu TALIS 2018 esimese osa Eesti tulemusi tutvustav raport. Tulemustest selgub, et meie õpetajate karjääriteed on muutumas – enam kui pooled viimase viie aasta jooksul ametisse sisenenutest pole pidanud õpetajaametit esimeseks karjäärivalikuks, kuid on teinud valiku soovist arendada noori, aidata kaasa sotsiaalse ebavõrdsuse vähendamisele ning panustada ühiskonna arengusse.

Uuring näitab, et meie õpetajad ja koolijuhid on OECD riikide keskmisest kõrgema haridustasemega ja aktiivsed täiendusõppes osalejad. Samas selgub, et suuremat tähelepanu on vaja pöörata uute teadmiste ja oskuste praktikasse rakendamisele. Eesti, nagu paljud teised riigidki, peab tõsiselt tegelema küsimusega, kuidas valmistada ette kaasaja vajadustele vastavaid õpetajaid ja koolijuhte, neid karjääri jooksul toetada, pakkuda neile arenguvõimalusi ning tunnustada tehtud töö eest.

Uuringu läbiviimist koordineerib Innove. Eesti tulemusi tutvustava raporti koostas Tartu Ülikool. Huvilised leiavad raportist ülevaate õpetajate ja direktorite taustaandmetest, erialasest ettevalmistusest ja täiendusõppes osalemisest, õpetamis- ja juhtimispraktikatest ning võrdlused erinevate riikidega. Samuti antakse soovitused arendustegevusteks koolidele, koolipidajatele, esma- ja täiendusõppe läbiviijatele ning poliitikakujundajatele.

Kooliaasta alguses korraldas Innove koostöös HTMi ja Tartu Ülikooliga Tallinnas, Pärnus, Kohtla-Järvel ja Tartus Eesti tulemusi tutvustavad seminarid, kus anti ülevaate uuringu peamistest tulemustest ning arutleti nii positiivsete trendide kui ka kitsaskohtade ja võimalike lahenduste üle.

TALIS 2018 uuringus osales Eestist 3083 7.-9. klasside õpetajat ja 201 koolidirektorit. 19. juunil avaldas OECD uuringu esimese osa, teise osa tulemused avalikustab OECD märtsis 2020 ning Eesti raport valmib aprillis.

Valminud raporti leiab siit.

Eesti: Tartu Jakobi galerii näituseprogrammi taotlusvoor perioodiks 2020/21

NordenBladet – Tartu Jakobi galerii ootab näitusetaotlusi!

Taotlus peab sisaldama:
· projekti kirjeldust
· osalejate CV-sid ja kontaktandmeid
· võimalusel projektiga seonduvat pildi- või videomaterjali

Taotluste esitamise tähtaeg on 9.12.2019.

Näitusepind koosneb kahest ruumist, mille pindala on kokku 119m2 (galerii plaan). Galerii on mittetulunduslik ja rendivaba. Eeliseks tuleb valmisolek korraldada näituse raames töötuba, artist talk vms.

Taotlusi saab saata postiga või tuua Tartu Lastekunstikooli kantseleisse (Tiigi 61, 50410 Tartu) või läkitada e-postiga aadressile helena.aadli@gmail.com

Lisainfo:
Helena Aadli
Tartu Lastekunstikooli galerist
Tel: +372 5668 3271
E-post: helena.aadli@gmail.com

Kodulehekülg: http://www.lkk.tartu.ee/jakobi-galerii/
Facebook: https://www.facebook.com/tartujakobigalerii/

Eesti: Muhu Kunstitalu residentuuriprogramm 2020

NordenBladet – Alanud on Muhu Kunstitalu residentde ja kunstiürituste registreerimine aastaks 2020. Eesti Kunstnike Liidu Muhu Kunstitalu residentuurivoor on avatud kuni 1.veebruarini 2020. Residentuuri tutvustuse ja online taotluste ankeedi leiate aadressilt – https://www.ai-res.org/opencall

Grupiürituste avaldusi Muhu Kunstitalusse ootame meiliaadressile tiiu.rebane@eaa.ee Avaldusi käsitleme jooksvalt, vastavalt laekumise kuupäevale. Soovitame ürituse toimumisajad broneerida enne 29.veebruari 2020.

MUHU Kunstitalu on Eesti Kunstnike Liidu juhitav rahvusvaheline kunstiresidentuur, avatud valdkondadevaheline loome- ja puhkekeskus.
Residentuurina toimib Kunstitalu kaasaegse kunsti kesksena, keskendub aktuaalsetele küsimustele kultuuris ning kunsti funktsioonidele ühiskonnas.
Residendid on oodatud vabalt kujundama oma loomingulist perioodi Muhus, Kunstitalu ei kohusta kunstnikke suhestuma presenteeriva ja kommunikeeruva tegevusega kuid soosib ja toetab aktiivselt Muhu saare avalikkusele suunatud aktiviteete ja ideid.

Kunstitalus on majutuskohti 20 + 3 lisavoodi võimalust.

Küsimuste korral palume pöörduda aadressile tiiu.rebane@eaa.ee

Eesti: Üleskutse osalemiseks EKL 20. aastanäitusel

NordenBladet – EKL aastanäitus „KEVAD 2020“ (21.05.–21.06.2020) toob Tallinna Kunstihoonesse ja Linnagaleriisse taas hulga erinevaid põlvkondi ja loominguplatvorme. Näitusel on oodatud osalema kunstnikud oma 2019.–2020. aastal valminud maali, graafika, skulptuuri, installatsiooni, video ja foto/digitaalprindiga, mida ei ole esitatud varasematele EKL aastanäitustele.

Kunstimessile sarnases formaadis toimuva müüginäituse eesmärk on elavdada publiku kaasatust, ärgitada hinnangu- ja valikujulgust ning populariseerida kunsti kogumist. Uus formaat võimaldab igal kunstnikul senisest enam kontrollida oma teoste näitamise konteksti, mis koosneb paljudest autonoomsetest tervikutest ja on ennekõike kunstnikukeskne. Analoogselt eelmise kevadnäitusega on igal esinejal tema nime kandev kuni 3-meetristest moodulitest ning seinajaotustest moodustuv väljapanekupind. Teoste arvu kunstniku ekspositsioonis otsustab žürii koostöös näituse kujundajaga.

Tallinna Kunstihoone galeriis toimub aastanäituse raames Kai Kaljo kuraatoriprojekt „Kunstnikud maalivad kunstnikke”. Näitus valmib koostöös Eesti Maalikunstnike Liiduga ning on osa EKL-i Kevadnäitusest 2020.

Kai Kaljo: “Julgen väita, et psühholoogise portree žanr ei ole eesti kunstis praegusel hetkel aktuaalsel kohal ega tähelepanu keskpunktis. Samas kui hästi maalitud, sarnane ja elav portree on midagi sellist, mis kõnetab kõiki. Pealegi elab portree inimesest kauem, mis on mõtlemapanev fakt. Näituseprojekt kutsub kõiki eesti maalikunstnikke üles leidma enesele modelle tänaste või kunagiste kolleegide hulgast, et maalida nendest portreesid. Muidugi on ka autoportree kunstniku portree! Loodetavasti suhtute teemasse hästi vabalt ja loominguliselt, jõudu tööle! Portreed peaksid olema valminud aastatel 2019–2020.

Tööd valib näitusele „Kunstnikud maalivad kunstnikke“ kuraator Kai Kaljo, Kevadnäituse väljapanekusse valib žürii laekunud taotluste hulgast 85 osalejat.

Kandideerimiseks näitustele palume kunstniku ja tema teos(t)e andmed sisestada veebikeskkonda https://kunstihoone.ee/kevad2020 ajavahemikus 11.11.2019-29.02.2020.
Taotlusvormi täitmisel tekkivaid küsimusi aitab lahendada kunstnike liidu sekretär:
e-post ekl@eaa.ee; tel 6273 630.

Eesti: Uute liikmete vastuvõtt Maalikunstnike Liitu

NordenBladet – On alanud liikmete vastuvõtmine Eesti Maalikunstnike liitu. Sisseastumisavalduste esitamise tähtaeg on 10.jaanuar k.a. Sisseastumisavaldused koos nõutud lisamaterjalidega tuleb vormistada elektrooniliselt ning saata Eesti Maalikunstnike Liidu üldmeilidele maaliliit@gmail.com ja tiiu.rebane@eaa.ee

Liikmekandidaatidelt ootame järgmisi andmeid –

1. Taotlus – vabas sõnastuses motiveeritud sisseastumisavaldus. Palume lisada taotlusele oma isiku- ja kontaktandmed.

2. Kunstniku CV JA lühibiograafia – olemasolul ka kunstniku autoripositsiooni lühikokkuvõte.

3. Portfoolio – kindlasti ainult elektroonilisel kujul, soovitavalt Google failijagamise keskkonnas või kunstniku kodulehena. Portfolio peab sisaldama autori maalide ja senise näitusetegevuse ülevaatlikku ning mõistetavalt struktureeritud ülevaadet.

4. 5 soovituskirja EML liikmetelt – võimalike soovitajate nimekirja leiate EML kodulehel www.maal.ee või EML infokanalilt Facebookis. Soovitajate otsingul võite pöörduda ka adressil tiiu.rebane@eaa.ee EML juhatuse poolseks nõustamiseks.

Sisseastumisavalduste esitamise tähtaeg on 10.jaanuar 2020 k.a. Avalduste esitamise kord on kehtestatud vastavalt EML Põhikirja nõuetele, st et eeltoodud nõuetele mittevastavad sisseastumisavaldused peab EML mittevastuvõetavateks.

Küsimused ja ettepanekud palun saatke meilile tiiu.rebane@eaa.ee