NordenBladet — Kangete narkootikumide tarvitajate arv on Soomes viimase 5 aastaga kahekordistunud. Eriti palju on tulnud uusi tarvitajaid juurde noorte ja naiste hulgas. Kangete opioidide tarvitajaid on juba rohkem kui amfetamiini tarvitajaid. Opioidide nimed on näiteks Subutex, Panacod, Tramadol ja Metadon, vahendab Yle.

Opioidide probleemsete kasutaja arv arvati varem olevat Soomes ligi 12 000, aga värske, meditsiiniajakirjas Duodecim avaldatud uuringu andmetel on neid 30 000. Amfetamiini tarvitajaid on vähem.

Narkomaanide hulk on kasvanud kõigis vanusegruppides, aga eriti noorte ja naiste hulgas. Kokku on amfetamiini ja opioidide probleemseid tarvitajaid Soomes 44 500. Opioidide tarvitajate arv kasvab, kuna amfetamiini tarvitajatest saavad ajapikku opioidide tarvitajad. Probleem on ka selles, et amfetamiinisõltuvust ei ravita ning kui amfetamiini tarvitajal on halb olla, hakkab ta tarvitama opioide.

Kangete narkootikumide tarvitamist soodustab ka üldine positiivsem suhtumine narkootikumidesse. Kanepi tarvitamine on plahvatuslikult kasvanud ja sellega koos kasvab kõigi teiste narkootikumide tarvitamine. Kanepi tarvitamine on eriti kasvanud 25–34-aastaste naiste hulgas.