NordenBladet — Riigikogu infotunnis vastas sotsiaalkaitseminister Kaia Iva Raivo Põldaru esitatud küsimusele töövõimetoetuse saajate ja töövõimetuspensionäride ebavõrdse kohtlemise kohta tulumaksu arvestamisel ning Monika Haukanõmme esitatud küsimusele halduskoormuse ja võrdse kohtlemise kohta.

Põldaru märkis, et peatselt rakenduv tulumaksuseadus seab ebavõrdsesse olukorda töövõimetuspensioni saajad ja töövõimetustoetuse saajad. Neist esimene ehk siis töövõimetuspension kuulub maksustavate tulude hulka, aga samas toetus ei kuulu. Inimesed on pöördunud nii õiguskantsleri poole kui ka siia Riigikogu komisjonide ja inimeste poole, sest nad leiavad, et see on täiesti ebavõrdne suhtumine. Küsija soovis teada ministri seisukohta nimetatud probleemi kohta.

Iva sõnul on vaja kõigepealt juhtida tähelepanu sellele, et antud küsimus ei ole otseses puutumises järgmise aasta maksumuudatustega. „Sest see kord, et kõik tulud, sealhulgas palk, pension ja suur osa toetusi, on tulumaksuga maksustatavad, kehtib ka praegu. Ja ka praegusel hetkel need toetused, mida makstakse seaduse või linna ja vallavolikogu määruse alusel ei ole tulumaksuga maksustatavad,“ ütles Iva. Ta lisas, et tõsi, järgmisel aastal vaadatakse seda tulu maksustamist üheskoos, teda ei eraldata, mis aga ei muuda selles osas asja.

Iva käsitles väidet ebavõrdse kohtlemise kohta samale grupile. „Grupp on küll sama, aga toetuse ja tasu maksmine või ka selle rahalise hüve maksmine on erinevatel alustel ja erinevatel põhimõtetel,“ märkis minister. Ta selgitas, et üks on pension ja teine on toetus. Pension on erinev tululiik. Toetus praegusel hetkel on fikseeritud konkreetse suurusena ja me käsitleme ka teistel puhkudel sarnast olukorda. „Näiteks, töötutoetus ja töötuskindlustus on samamoodi – üks neist on maksustatav, teine ei ole maksustatav. Samasugune on olukord vanemahüvitise puhul, mis on maksustatav tulumaksuga, aga samas, lapsehooldustasu ei ole maksustatav tuluga,“ ütles Iva. Ta nentis, et hea meelega näeks ta seda, et töövõimetuspensionilt liigutaks ka kiiremini töötutoetusele, kuna seal on inimesel ka muid võimalusi, näiteks parema rehabilitatsiooni näol kui sotsiaalsüsteemis.

Peaminister Jüri Ratas vastas Jürgen Ligi  esitatud küsimusele ühistranspordi, Artur Talviku esitatud küsimusele aktsiisimaksude, Madis Millingu esitatud küsimusele kaitsekulude ja Martin Helme esitatud küsimusele usuvabaduse kaitse kohta homoagenda eest.

Ettevõtlus-ja infotehnoloogia minister Urve Palo vastas Jaak Madisoni esitatud küsimusele Majandus- ja Kommunikatsiooni ministeeriumi kavast tuua 2000 IKT spetsialisti väljastpoolt Eestist.

 

Allikas: Eesti Riigikogu