NordenBladet — Tartu ülikooli rahvusvahelise suveülikooli kaudu on alates 1998. aastast tutvustatud Eesti kõrgharidust ja teadust, sh Tartu ülikooli õppimisvõimalusi üle kogu maailma.

„Suveülikooli eesmärgiks käesoleval aastal on pakkuda rahvusvahelisele auditooriumile ainulaadseid Eestile, Läänemere regioonile keskendunud sotsiaal- ja humanitaarteaduste valdkonna programme ning eesti keelt ja kultuuri tutvustavaid täienduskoolitusi. Sel aastal toimub kümme programmi, kus saab teadmisi omandada kultuurisemiootikast, Euroopa Liidu ja Venemaa suhetest, Läänemere regiooni turvalisusest ning õppida eesti keelt,” tutvustab programmi rahvusvahelise suveülikooli peaspetsialist Laura Roop.

2017. aasta suveülikooli programmid toovad Eestisse erinevaid õppijaid Euroopast, Ameerikast ja Aasiast sh Lõuna-Koreast, Jordaaniast, Jaapanist, Ameerika Ühendriikidest, Venemaalt, Saksamaalt, Hiinast, Suurbritanniast, Soomest, Lätist jm. Õppetöö toimub Tartus, Tallinnas ja Pärnus, aga ka välismaal, sest koostööprogrammid väliskõrgkoolidega viivad osalejad Utrechti ja Riiga.

Tartu ülikooli rahvusvaheline suveülikool kestab juuli algusest augusti lõpuni. Hooaja avavad esmaspäeval, 3. juulil Läti ülikooliga koostöös korraldatav koolitus „Impeeriumi hukk“, mis tutvustab Ida-Euroopa riikide arenguid pärast Nõukogude Liidu kokkuvarisemist ning traditsiooniline semiootika suvekool „Juri Lotman ja kultuurisemiootika“.

Suveülikooli programme, mis keskenduvad peamiselt Nõukogude Liidu pärandile ning selle väljakutsetele tänapäeva rahvusvaheliste suhete areenil, on võimalik omavahel sobitada. Õppijatel on võimalus valida suveülikooli kestust, asukohta ja teemasid. Kaugemalt tulijatele annab see aga erakordse võimaluse mitme nädala jooksul elada erinevates linnades ja riikides.

Eesti kõrgharidust aitavad teiste riikide tudengitele tutvustada välisministeeriumi ning SA Archimedes stipendiumid. Ministeeriumi arengukoostöö stipendiumiprogrammi raames saavad suveülikooli programmides võimaluse osaleda 19 üliõpilast Gruusiast, Ukrainast, Valgevenest ja Moldovast. SA Archimedes poolt koordineeritava „Riikliku välisriikide üliõpilaste, teadlaste ja õppejõudude stipendiumide programmi“ raames toetatakse kuue üliõpilase õpinguid nii eesti keele kursustel kui kultuurisemiootika ja Euroopa Liidu – Venemaa suhete vallas.

Suvel toimuvad ülikoolis ka mitmed teised rahvusvahelised programmid, mida korraldavad ülikooli valdkonnad. Programmidega tutvumiseks külastage rahvusvahelise suveülikooli kodulehekülge www.isu.ut.ee.

 

 

Allikas: Eesti Teadusinfosüsteem
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT