NordenBladet — Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon sai tänasel avalikul istungil ülevaate Haridus- ja Teadusministeeriumi koroonaviiruse kiirtestide hanke korraldusest ja tingimustest.

Komisjoni esimehe Urmas Reinsalu sõnul võttis komisjon haridus- ja teadusminister Liina Kersna esitatud informatsiooni teadmiseks. „Pidasime komisjonis oluliseks, et koolides leiab aset kiirtestimine ja et kasutatavad testid vastaksid spetsifikatsioonile. See tähendab, et koolides oleksid enesetestimiseks mõeldud testid,“ ütles Reinsalu.

Samas on Reinsalu sõnul tegemist näitega laiemast otsustamatuse sündroomist, mistõttu venitati testide soetamise otsustega ja siis asuti teste hankima ülepeakaela. „Oluline on teadaolevaid asjaolusid arvesse võttes ajada asju nõnda, et riigi raha eest tehtavad hanked toimuksid vastavalt üldistele riigihangete protseduuridele,“ ütles komisjoni esimees. Erikomisjon esitas Terviseametile palve saata komisjonile koolidele kiirtestid tarninud ettevõtte Selfdiagnostics OÜ järelevalve kokkuvõte.

Istungil andsid komisjonile selgitusi haridus- ja teadusminister Liina Kersna ning Terviseameti esindaja. Minister selgitas, et valitsuse raamhange testide soetamiseks on sotsiaalministeeriumi haldusalas ja esialgu loodeti, et õpilaste testimisteks vajalikud kiirtestid on võimalik saada olemasoleva raamhanke sees. 25. oktoobril aga selgus, et raamhanke sees ei saanud ettevõte teste tarnida ja 26. oktoobril andis valitsus kiirtestide soetamise ülesande  Haridus- ja Teadusministeeriumile. 28. oktoobril eraldas valitsus testide ostmiseks reservist 7,5 miljonit eurot. Ostetud kiirteste jagub koolides skriiningu läbiviimiseks aasta lõpuni.

Minister Kersna kinnitas komisjonile, et nad ei teinud midagi teadlikult valesti ja püüdsid käituda seadusekuulekalt. Ta lisas, et kui selgub, et midagi on valesti tehtud, siis tuleb selle eest vastutada.

Erikomisjon otsustas seoses kooliõpilaste testimise läbiviimisega esitada täiendavad küsimused ka peaminister Kaja Kallasele. Komisjoni huvitab, kelle vastutusalas oli koolides testimise ja viirusetõrje korraldamine ning mis tingis vajaduse hankida testid ühelt pakkujalt ja miks ei peetud vajalikuks üldises korras hanke korraldamist.