NordenBladet — Valitsuskabineti liikmed kiitsid juuni lõpus toimunud nõupidamisel heaks tervise- ja tööminister Tanel Kiige ettepaneku vaktsiinitootja Valneva eelostulepinguga ühinemiseks. Eesti soetab lepinguga 10 000 doosi COVID-19 vaktsiini koos võimalusega hiljem vajadusel lisadoose soetada.  

„Vaktsiinitootja Valneva soovib jõuda COVID-19 haiguse vastase vaktsiiniga Euroopa Liidu müügiloani 2022. aasta alguses. Valneval on arendamisel inaktiveeritud viirusel põhinev vaktsiin. Tegemist on tehnoloogiaga, mida on kasutatud vaktsiinide väljatöötamisel juba pikka aega,“ ütles tervise- ja tööminister Tanel Kiik. „Näeme selle vaktsiini kasutamise võimalust peamiselt nn tõhustusdoosina, kuid võimalus sellisel tehnoloogial põhinevat vaktsiini valida võib aidata otsustada vaktsineerimise kasuks ka neil, kes uutel tehnoloogiatel põhinevaid vaktsiine mingil põhjusel pelgavad. Välistada ei saa ka võimalust, et lähitulevikus oleme silmitsi uue viirusetüvega, mille vastu annab tõhusama kaitse mRNA vaktsiinide kombineerimine mõnel teisel tehnoloogial põhineva vaktsiiniga.“

Võimalike vaktsiinide tootmis- ja tarneraskuste ning muude riskide maandamiseks on Eesti ühinenud mitmete erinevate vaktsiinitootjate eelostulepingutega. Euroopa Liidu ühises vaktsiiniportfellis on kokku kaheksa vaktsiinitootja (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen Pharmaceutica NV ja CureVac, Sanofi, Novavax, Valneva) vaktsiinid. Eesti on seni ühinenud EL COVID-19 vaktsiini ühishankes viie eelostulepinguga: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen Pharmaceutica NV ja CureVac. Euroopa Liidu ühises vaktsiiniportfellis sisalduva kaheksa vaktsiinitootjaga sõlmitavate lepingutega on Eestil võimalik kokku soetada 4 683 894 doosi vaktsiini 2 735 845 inimese jaoks. Neid vaktsiinidoose on Eestisse oodata valdavalt aastatel 2021-2022.

Lisaks otsustas valitsus 2021. aasta maikuus ühineda vaktsiinitootja Pfizer/BioNTech uue pikemaajalise lepinguga, mille alusel soetab Eesti aastatel 2022-2024 veel 2,6 miljonit doosi COVID-19 vaktsiini.

Eelmisel nädalal otsustas valitsus, et Eesti annetab üleilmse COVID-19 pandeemia peatamiseks 900 000 doosi AstraZeneca vaktsiini abivajavatele riikidele. Sellest 400 000 annetatakse üleilmse COVID-19 vaktsiinide jagamise mehhanismi COVAX kaudu ning 500 000 idapartnerluse riikidele.

COVID-19 vaktsineerimise eesmärgid on kaitsta riskirühmi, kellel on suurem tõenäosus nakatuda või kelle nakatumisel võib COVID-19 haigus kulgeda raskemalt, ennetada ja vähendada COVID-19 põhjustatud haigus- ning surmajuhtumeid, vähendada koormust tervishoiusüsteemile ja majandusele ning kindlustada ühiskonnaelu normaalset toimimist.