NordenBladet – Nädalad on jälle kiirelt möödunud. Olen maalinud, teinud aiatöid, artikleid nii NordenBladet´isse kui OHMYGOSSIP meelelahutuslehtedele ning täiendanud oma ElishevaShoshana.com veebilehte ja kunstiblogi, Ivanka Shoshana´ga käinud saviringis ning Tartus ning Estellale otsustasime hammastele breketid panna (see saab olema pikem protsess). Aga edasi juba kõigest lähemalt..

Aprillis valmis mul maal nimega “Aasta armastust“. Maalil on kujutatud hortensiad. Maalist ja selle valmimisest näete pilte minu kunstiblogi sissekandest SIIT. Tegin tagantjärgi blogipostitused ka  varasemalt valminud maalidest. Novembris 2020 valmis kolm maali: “Tema Kõrgeausus Hiir Esimene” seeria maal nr.11 (vaata SIIT), “Hundinui, mida pole” (SIIN) ja “Lillebukett” (SIIN). Veebruaris tegin hiire-seeria kaheteistkümnenda maali (vaata SIIT) ja märtsis veel kaks hiire-maali, sedakorda siis järekorranumbritega 13 ja 14 (SIIN ja SIIN). Raamatuga on hetkel kehvad lood… Plaanisin lasteraamatu nimega “Tema Kõrgeausus Hiir Esimene” selleks kevadeks valmis saada, et siis suvel Eesti Rahva Muuseumis (ERM-is), kus mul tuleb näitus “Meie kodune nõiaköök” esmaesitlus teha. Tõenäosus, et raamatu selleks ajaks valmis saan on kaduvväike. Olen jõudnud kirjutada ainult kaks peatükki. Illustratsioonideks on valmis hetkel 14 maali, aga seda on vähe.

Olen näituse pärast juba päris korralikus paanikas. Närvipinge on täiega laes. Küsin endalt aina sagedamini, kas olen endale usaldatud kohustuste kõrgusel, ega ma inimesi (näituse külastajaid) alt ei vea. Teha tavainimesena näitus suurte ja tuntud kunstnike kõrval Eesti kõige suuremas ja võimsamas näitustekompleksis on mega vastutus. Olen ju kõigest isehakanud ja iseõppinud kunstnk ja keraamik, samuti pole palju rohkem maalimise ega keraamika kogemust minu nooremal tütrel Ivanka Shoshana´l, kelle tööd samuti näitusele tulevad. Samuti on näitusesaal, mis mulle kasutada on antud, mega suur – 130m2! Sellise pinna kunstiga täitmine ei ole kerge ülesanne ka elukutselistel kunstnikel, kellel ateljeedes aastate jooksul kogunenud kunstivarud. Aga noh, kuskilt tuleb ju alustada. Mulle väga meeldib savist asju voolida, keraamika on mu kirg ja hobi nagu ka maalimine ning ravimtaimede kogumine. Ma ei saa üle oma varju hüpata, aga püüan näitusel vaatajateni tuua tükikese meie kodustest tegemistest, mõned killud meie kunstihobist. Muuseas, kõik, kes tunnevad, et soovivad-väärivad ka PÄRIS OMA NÄITUST, siis ERM korraldab ka sellel aastal unistuste näituse konkursi. Vaata lähemalt “Oma näitus 2022” konkursi tutvustust SIIN.


Estella Elisheva on endiselt koduõppel, Ivanka Shoshana on aga koolis käinud. Erivajadustega laste koolid on avatud. See on väga positiivne, sest tunnen aina enam, kuidas Ivanka vajab sõpru. Seetõttu koolis käimine mõjub talle hästi. Ta on autist ning nüüdseks juba 12-aastane (mais saab 13). Küla-lapsed teda enam väga mängu ei võta, sest kõik on juba suured preilid ja ajavad tähtsaid “teismeliste teemasid”. 😀 Olekin nii rõõmus, kui Ivankal kooliväliselt ka mõni sõber oleks, kes vahel meie pool mängimas käiks. Isegi kui nad terve aeg koos ei mängiks, oleks tore, et keegi on ka tema sõber. Hetkel on tema “suurim sõber” Andrus Kivirähk´i poolt kirjutatud “Leiutajateküla Lotte” koos oma vahvate tegelastega. Ivanka korrutab pidevalt, et Lotte, Bruno ja Albert on sõbrad ning vähemalt paar korda päevas tuleb minu juurde ja ütleb: Lugemine teeb targaks!

Ivankaga valmistume hoogsalt ka näituseks. Ivanka käe all on valminud suur pruuni värvi savist toidunõude komplekt (praetaldrikud, koogitaldrikud, supikausid, tassid, väikesed kausid), mitmed värvilised väiksed kausikesed ning praegu teeme ühisprojekti – sirelitega sinise-rohelise värvusega keraamilist lauanõudekomplekti. Mulle endale mõlemad komplektid meeldivad väga. Eile ja täna sai uutelt taldrikutelt juba ka söödud. 🙂

(blogi jätkub peale pildigaleriid)





🍀🌱🐾🌼🌸 Nagu kirjutasin ka oma eelviimases blogis (Helena-Reet: Aprillist ja esimestest kevadtoimetustest aias + SUUR GALERII!) on käes aias askeldamise aeg.  Aed näeb väga trööstitu välja (osaliselt sellepärast, et puudel-põõsastel pole veel lehti) aga enamjaolt seetõttu, et kõik on aastid lagunenud. Aed on vana ja vajab asendamist, puud ja kuusehekk vajavad lõikust (viimase võibolla kasvatan hoopis välja), peenrad vajavad tegemst, kasvuhoone vajab väljavahetamist, abihooned parandamist, terrassilauad väljavahetamist jne. jne… Tööde nimekiri on nii pikk, et ei tea kust peaks alustama. Hetkel oleme lihsamate ja taskukohasemate probleemidega tegelenud – välja sai vahetatud batuudi kangas (kate oli juba paar aastat katki), osta on vaja ka metallääri kattev kaitseraam (kate), et lastel turvaline hüpata oleks. Riisumisega olen aiale peaaegu jõudnud tiiru peale. Maha on võetud mitu ohtlikult kuivanud suurt puud, palju astelpajuvõsa ning muid kuivanud oksi ja põõsaid. Korda on tehtud mitu lillepeenart ning mitme peenraga on algust tehtud. Tegime ka kaks peenrakasti, mis ootavad mulda. Nendesse tahan istutada tilli, sibulat, murulauku, peterselli, tüümiani, salatilehte ja piparmünti. Ka vana suur puidust kompostikast tahab välja vahetamist. Asooo.. istutasin aeda ema käest aiast saadud karulauku. Loodan väga, et see läheb hoogsalt kasvama ja paljuneb mühinal, sest pole midagi paremat, kui ise valmistatud karulaugupesto!

 




Lõpetuseks mõned pildid mõnusast, maitsvast ja kergesti valmivast ahjupraest. Ajapikku veedan aina kauem aega köögis (ca 2-3 h iga päev) ning katsetan ja küpsetan erinevaid maitsvaid soolaseid ja magusaid toite. Seekord tegin ühepajatoitu. Pane sügavasse ahjuplaati tükeldatud liha, jääsalat või kapsas, sibul, lillkapsas, brokkoli, paprika ning erinevad maitseained (ma lisasin vist vähemalt kümmet erinevat maitseainet alates küüslaaugu soolost lõpetades erinevate maitsvate ürdisegudega) ning kalla üle veega (nii et kogu poti sisu oleks peaaegu kaetud) ning lase ahjus aeglaselt ca 180-200 kraadi juures 1.5-2 tundi valmida.

❤ Tänaseks lõpetan! Kallistan ja peatse blogimiseni! 🙂



Loe ka minu eelnevaid blogipostitusi (kõik postitused on loetavad neljas keeles – eesti, soome, rootsi ja inglise keeles!) 🙂

Fotod: NordenBladet (Helena-Reet Ennet)