NordenBladet – Aprill on nii tore! Läheb juba soojemaks (vähemalt on suur lootus!) ning aed ja maja on täis (kevad)lilli. Mulle meeldib, kui köögis on alati lilled laual, see tekitab eriliselt sooja kodutunde ja paneb igal hommikul silma eriliselt särama!

Minu hommikused lemmikud:
Lõhe või forelliga röstsepik (hetke top 3  lemmikud Leiburi 100% Rukkijahu röst, Linaseemne sepik ja Kaerasepik), millele lisan värsket salatilehte, tilli ja tüümiani, mitmeviljapuder ning Löfbergs Lila kohv. Katsetan erinevaid võisid (või on õigem öelda margariine), päris head on ekstra soolaga Keiju ja Voimix. Kohvi joon enamasti Farmi täispiimaga. Veel oleme me suured kodujuustu sõbrad. Katsetame kõiki, mis müügil. Kõige enam jõuab aga lauale Coop´i kodujuust, sest see on meie kodupoes kõige soodsama hinnaga. Mul on ka uus lemmik poenimekirjas – Tere juustukoogimaitseline glasuurkohuke! Mina söön kohukesi nii, et panen tassi piima täis ja siis teen kohukese piimas puruks. Siis on see mahlane ja mõnus! Njamm!

(blogi jätkub peale galeriid)





Minul algasid ka aiatööd! Kui lehtede riisumine kõrvale jätta, siis alustasin esimeste suuremate kevadtöödega – lõikasin puudel oksi ja võtsin maha ca kaheksa kuivanud astelpaju puud (suur abi on siinkohal Makita tööriistadest!), tegin korda mõned lillepeenrad ning istutasin Hollandist De Ree kasvandusest pärit liiliaid (Curitiba ja Muscadet), iiriseid (Violet) ning gladioole (Grteen Star ja Sorpresa).

Taimedega on üks jagu jändamist. Liiliad tuleb näiteks talveks turbaga katta, gladioolide lillesibulad välja kaevata, kuivatada ja hoida kevadeni jahedas. Vanasti ma selliseid asju ei osanud ostes arvestada, panin aga maha ja imestasin, miks järgmisel aastal enam taimi polnud. Seetõttu on alati kaval vaadata, kas taim on püsik, külmakindel (võib talvel mulda jätta) ning millist kasvukohta eelistab (vilu, päikselist jne). Iirised, tulbid ja  nartsissid on seetõttu lollikindlad – vähe vaeva ja iga aasta lillemeri garanteeritud.

Mul on plaan tegelikult luua väga looduslähedane ja lihtne aed. Püüan edaspidi tuua mängu rohkem aasa- ja metsataimi – nurmenukku, meelespead (ehk äraunustamind lill), rukkilille, karikakart, maikelluke ( ehk piibelehte), kanarbikku jne. Väga meeldib ka metsik (ja ka tavaline) lavendel ning kõiksugused ürdid ja ravimtaimed.
















Minul algab peagi paljajalu käimise hooaeg, selle tähistamiseks sai tehtud erti roosa ja särav pediküür 🙂
Ilusat kevadet!

Loe ka minu eelnevaid blogipostitusi (kõik postitused on loetavad neljas keeles – eesti, soome, rootsi ja inglise keeles!) 🙂

Fotod: NordenBladet (Helena-Reet Ennet) ja NordenBladet (Ardo A).