NordenBladet — Kolme parima arendustöö hulka valiti Tallinna Tehnikaülikooli mehaanika ja tööstustehnika instituudis arendatud universaalne tootmislogistika robotsõiduk Boxbot ja selle digitaalne kaksik.

Esimene logistikaroboti prototüüp valmis Kulinaaria OÜ jaoks 2019. aastal. 2020. aastal arendati prototüüpi edasi, luues sellele ka digitaalse kaksiku funktsioon.

Arendatud nutirakendus võimaldab mobiilsete, tööstus- ja koostöörobotite digitaalseid kaksikuid juhtida näiteks liitreaalsuse rakendustes, tahvelarvutis, nutiprillides või mobiilis. Samuti saab selle abil operatiivselt kuvada tootmisinfot ning roboteid/robotplatvorme läbi digikaksikute tehnoloogia tootmisprotsessi katkestamata testida ja ümberhäälestada.

Uurimisrühma kuulusid Kristo Karjust, Raivo Sell, Tauno Otto, Martin Eerme, Martin Pärn, Vladimir Kuts, Heiko Pikner, Tarmo Velsker, Maarjus Kirs, Janno Nõu, Ehsan Malayjerdi, Tõnis Raamets, Aigar Hermaste, Kashif Mahmood.

Möödunud aasta parimate arendustööde hulka valiti ka päikeseelektrit tootva teekatendi demoprojekt. Teadaolevalt on tegemist maailmas unikaalse lahendusega, mis aitab muuta jalakäijate, sealhulgas vaegnägijate ja jalgratturite elu ohutumaks.

E-teekatend on tipptehnoloogiline lahendus, mis on välja töötatud TalTechis koostöös Tehnikaülikooli hargettevõttega e-Pavement. Lahendus võimaldab toota targa tee toimimiseks vajalikku energiat otse tee pinnal. Lisaks on katendiga liidestatud led-elemendid ja elektroonikakomponendid. Niimoodi muutub tee pind liikluse aktiivseks osalejaks. Näiteks ristmikel dubleeritakse jalakäijate fooritulesid tee pinnal, vaegnägijatele on mõeldud taktiilsed elemendid.

Lisaks Tallinnale on uudse teekatendi vastu huvi tundnud ka ümbruskonna vallad. Projekti läbiviimisel osales kokku üle kümne ettevõtte ja ülikoolis tegid tulemuslikku koostööd erinevad üksused. Koostöö, mille käigus jõuavad laboris välja töötatud lahendused praktilisse kasutusse, toob tänavatele nutikama keskkonna ja ohutuma liikluse. Projekti tellijaks oli Tallinna Keskkonna- ja Kommunaalamet, rahastada aitas Euroopa Regionaalarengu Fond.

Uurimisrühma kuulusid Allan Lahi, Arvo Mere, Viktoria Gudkova, Mihkel Viirsalu, Veljo Sinivee, Ain Kendra, Robert Belagryan.

Tehnikaülikooli tunnustas oma parimaid Eesti Vabariigi aastapäevale pühendatud aktusel.

Tallinna Tehnikaülikooli aasta parimaks arendustööks valiti hingamise ja südametöö sensori prototüüp.