NordenBladet — Riigikogu väliskomisjon alustab aruteludega Arktika teemadel. Arutelude taustaks otsustas komisjon tellida uuringu, mis annaks ülevaate Eesti huvidest ja võimalustest seoses globaalsete arengutega Arktikas ning Eesti valmisolekust koostööks Arktika regiooni riikidega.

Komisjoni esimehe Enn Eesmaa sõnul soovitakse uuringuga saada ekspertide hinnangut mitmetele Arktikaga seotud küsimustele, sealhulgas majandustegevuse, keskkonnamuutuste, julgeoleku, teadus- ja arendustegevuse ning põlisrahvaste olukorraga seotud teemadel. „Arktikaga seotud majandus- või keskkonnaküsimused muutuvad iga päevaga üha tähtsamaks paljude riikide jaoks ning oluline on asuda põhjalikumalt analüüsima Eesti võimalusi neil teemadel kaasa rääkida,“ ütles ta. „Vabariigi Valitsuse otsus taotleda Arktika Nõukogu vaatlejariigi staatust on oluline samm Eesti Arktika poliitika kujundamisel ning väliskomisjon soovib läbi arutelude sellesse kindlasti panustada,“ lisas Eesmaa.

„Vaatlejastaatus Arktika Nõukogus avaks Eestile olulise ukse panustamaks aina suuremat globaalset tähelepanu pälviva regiooniga seotud küsimuste lahendamisse,“ märkis väliskomisjoni aseesimees Marko Mihkelson. „Nõukogu töös osalemine on erakordne võimalus nii Eesti teadlastele kui ka meie transpordi- ja logistikasektori võimaluste ning majandustegevuse arendamiseks.“

„Vaatlejastaatuse oluliseks lisaväärtuseks on võimalus liitlassuhete tugevdamiseks. Uuringu üheks eesmärgiks on seega muu hulgas saada ülevaade Eesti võimalustest Arktika-suunaliseks koostööks nii Euroopa Liidu tasandil, regionaalsetes formaatides kui ka kahepoolseks koostööks Arktika Nõukogu liikmete ja vaatleja staatust omavate riikidega,“ lisas Mihkelson.

Komisjon ootab uuringu valmimist 2021. aasta kevadeks.

Varasemate Riigikogu tellitud uuringute ja avaliku arvamuse küsitlustega saab tutvuda Riigikogu kodulehel.

Väliskomisjon käsitles Arktika temaatikat ka tänasel videoistungil, kuulates Välisministeeriumi esindajate ülevaadet Eesti Arktika Nõukogu vaatlejastaatuse taotlusest.