NordenBladet — Brüsselis kogunevad täna, 6. märtsil erakorraliselt Euroopa Liidu terviseministrid, et vahetada infot uue koroonaviiruse COVID-19 leviku hetkeseisust. Kohtumisel on kõne all koostöövõimalused liikmesriikide valmisoleku tõstmiseks ning viiruse leviku tõkestamise meetmete koordineerimiseks.

„Piiriülese terviseohuga toimetulemiseks on äärmiselt oluline liikmesriikide tihe koostöö ja kiire infovahetus. Seni on koostöö Euroopa Liidus hästi toiminud. Oleme ka oma lähinaabrite Läti, Leedu ja Soomega pidevas kontaktis, et hoida üksteist kursis viimaste arengute ja viiruse tõkestamiseks astutud sammudega,“ ütles sotsiaalminister Tanel Kiik. „Kõik meie tegevused on praegu suunatud viiruse edasise leviku peatamisele. Samal ajal tõstame tervishoiusüsteemi valmisolekut võimalikuks olukorraks, kus viirus elanikkonnas laiemalt levima hakkab. Kohtumisel annab Maailma Terviseorganisatsiooni Euroopa regiooni direktor ülevaate globaalsest olukorrast, samuti saame uut infot selle kohta, kuidas on toiminud teistes EL riikides viiruse tõkestamiseks seni võetud meetmed.“

Terviseministrid kohtuvad erakorraliselt juba teist korda viimase kuu jooksul. 13. veebruaril võtsid terviseministrid vastu nõukogu järeldused, millega kutsuti liikmesriike tagama, et kolmandatest riikidest pärit reisijatel oleks kõigis piiripunktides vajalik info, kuhu arstiabi saamiseks pöörduda. Samuti toonitas nõukogu, et tervishoiusektoril peavad olema selged plaanid ja vajalikud ressursid nakkuskahtlusega ja haigestunud patsientidele kiire abi admiseks ning elanikkonnal õigeaegne tõenduspõhine info ja vajalikud käitumisjuhised enda kaitsmiseks nakatumise eest.

Terviseameti hinnangul on koroonaviiruse Eestisse sissetoomise risk kõrge, selle kohapealse leviku tõenäosus keskmine. Nakatumise ennetamiseks tuleb järgida tavapäraseid hügieenireegleid – pesta käsi ja vältida kontakti hingamisteede haiguste sümptomitega inimestega.

Pärast riskipiirkonnast naasmist tuleb tervist 14 päeva jooksul jälgida, palaviku, köha või hingamisraskuste esinemisel võtta koheselt ühendust arstiga, küsida nõu perearsti nõuandeliinilt 1220, vajadusel kutsuda kiirabi hädaabinumbril 112. Koroonaviirust on alust kahtlustada, kui on olemas nii äsjane reisikogemus haiguse levikupiirkonnast kui ka haigusele iseloomulikud sümptomid. Lisainfo: www.koroonaviirus.ee

 

Allikas: Sotsiaalministeerium
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT