NordenBladet — Riigikogu sotsiaalkomisjon tutvus tänasel istungil järgmise aasta riigieelarve Sotsiaalministeeriumi valitsemisala osaga. Sotsiaalkomisjoni esimees Tõnis Mölder märkis, et sotsiaalvaldkonna kulud kasvavad käesoleva aastaga võrreldes 9,5 protsenti. Kaks kolmandiku sellest võtavad enda alla pensionide ja ravikindlustuse kasv.

Uuest eelarvest on Mölderi sõnul esile tõstmist väärt täiendava raha eraldamine vähiuuringutele ja isa vanemapuhkusele ning puuetega laste toetused. „Vähktõve ennetuseks ja sõeluuringuteks on ette nähtud ligi 1,16 miljonit eurot, millest miljoni moodustab täiendav raha,“ ütles Mölder.

Ta lisas, et järgmise aasta 1. juulist jõustub isa täiendav vanemahüvitis. „Selle saamise õigus on isal, kelle laps sünnib 2020. aasta 1. juulil või hiljem. Isal on õigus saada isapuhkust 30 kalendripäeva ulatuses kuni lapse kolmeaastaseks saamiseni. Selle kuludeks on eelarvesse prognoositud 7,6 miljonit eurot, täpne summa selgub aasta lõpus,“ rääkis Mölder.

Sotsiaalkomisjoni aseesimees Helmen Kütt ütles, et kahjuks ei leia eelarve midagi omastehooldajate murede lahendamiseks ja pensioni baasosa tõus on vaid 7 eurot, mis tema sõnul kindlasti ei vasta valimiste eel lubatule ja inimeste poolt oodatule.

„Tõsi, puudega laste toetusteks on 2020. aasta eelarves ette nähtud 22,3 miljonit eurot, mis on 9,1 miljonit rohkem kui tänavu, kuid see otsus toetusi tõsta langetati juba Riigikogu eelmise koosseisu poolt ja sedagi vaatamata valitsuse mittetoetavale seisukohale. Eestis elab ligi 13 000 puudega last, kelle elu ja kelle vanemate elu selle toetuse tõttu veidigi paraneb,“ rääkis Kütt. Tema sõnul on hea ka see, et lisaks suunatakse Euroopa Sotsiaalfondi tulemusreservist raske ja sügava puudega laste tugiteenuste tegevuste jätkamiseks 2021-2023. aastal 8,05 miljonit eurot.

Järgmise aasta riigieelarve sotsiaalvaldkonda puudutavat osa tutvustasid sotsiaalminister Tanel Kiik ja rahvastikuminister Riina Solman.

 

Allikas: Eesti Riigikogu