NordenBladet — Riigikogu sotsiaalkomisjoni tänane istung ja sellele eelnev seminar otsivad lahendusi suitsiidiprobleemile.

Sotsiaalkomisjoni esimees Tõnis Mölder sõnas, et 10. september on rahvusvaheline suitsiidiennetuspäev, millega pööratakse tähelepanu ohvritele ja nende lähedastele, aga eeskätt ennetusvõimalustele. „Enesetappude tõttu kaotab Eesti igal aastal keskmiselt 200 inimest, mis on lubamatult palju. Suitsiidide arv on küll aastate lõikes vähenenud, aga püsib jätkuvalt üle Euroopa liidu keskmise näitaja,“ ütles Mölder.

Komisjoni esimees lisas, et oluline on tõsta ühiskonna teadlikust enesetappu põhjustavate probleemide osas, sest õigeaegne sekkumine ja probleemide märkamine aitab abivajajaid. „Tähtis on märgata abi vajavaid inimesi enda ümber nii koolis, tööl kui ka lähedaste inimestega suheldes. Ühtegi ohumärki ei tohiks jätta tähelepanuta. Enesetappude arvu vähendamine ja ennetamine eeldab terviklikku lähenemist erinevatelt osapooltelt,“ rääkis Mölder.

Sotsiaalkomisjoni liige Signe Riisalo ütles, et suitsiid on püsinud aastaid 20 peamise surmapõhjuse seas. Maailmas on aastas üle 800 000 suitsiidi ohvri olenemata vanusest ja soost. „Eesti ei ole kahjuks erand, vaid vastupidi – meil on Eurostati andmetel 14,31 suitsiidijuhtu 100 000 elaniku kohta, kui Euroopa Liidus keskmine on samal ajal 10,3,“ märkis Riisalo.

Tema sõnul on täna on sobiv koos ülejäänud maailmaga meenutada, et iga elu on väärtuslik ning pöörata tähelepanu lähedase nähtamatuks jäänud muredele ja leinajate kannatustele. „Peamine on aga tagada ligipääs kvaliteetsetele vaimse tervise teenustele ja luua psühhosotsiaalse kriisiabi osutamise võimekus, mis on viimastel aastakümnetel kahetsusväärselt kiratsenud,“ selgitas Riisalo.

Riigikogu konverentsisaalis kell 14 algav komisjoni istung on avalik ja sellest on veebiülekanne.

Istungile eelneb suitsiidiennetuse teemaline seminar, kus Norra kriisipsühholoog Atle Dyregrov (Norra valitsuse psühhosotsiaalse kriisiabi nõustaja peale Utoya massimõrva) peab ingliskeelse ettekande teemal „Suitsiidijuhtumite järgne abi taastumiseks individuaalsel, pere, lähivõrgustiku, töökoha, kogukonna tasandil.“ Seminar toimub sotsiaalkomisjoni, Sotsiaalministeeriumi, MTÜ Peaasjad ning MTÜ Laste ja Noorte Kriisiprogramm koostöös.

MTÜ Peaasjad kogus suitsiidi teinud inimeste lähedaste murekohtade kuuldavaks tegemiseks ohvrite lugusid. Lähedaste kogemusi saab 10. septembril lugeda Tallinna, Tartu, Haapsalu, Pärnu ja Narva kesklinnas ning peaasi.ee veebilehel.

 

 

Allikas: Eesti Riigikogu