NordenBladet — Soome kohtus on käimas praegu huvitav protsess, kus kohtupingis on politseinik, keda süüdistati kõrgete poliitikute vastu tegutsemises. Politsenik püüdis uurida Soome juhtivate poliitikute lõbumaja-afääre. Selle peale vabastati ta ametist.

Kohus andis politseinikule õiguse, mille peale on politseijuhid tõusnud tagajalgadele. Kohus tühistas kõik ametist vabastatud politseiniku Kari Lintilä ja tema kolleegi vastu esitatud süüdistused, vahendab Suomen Kuvalehti.

Kohus tegi otsuse maikuu lõpus. See tähendab, et politseiniku ametist vabastamine oli ebaseaduslik. Prokuröril on nüüd kolm nädalat aega, et otsus edasi kaevata. Politseinikku süüdistati ühe poliitiku kupeldamise-asja eraviisilises uurimises. Lisaks süüdistati teda info edastamises ajakirjandusele.

Politseinik on olnud ametist kõrvaldatud poolteist aastat. Sel ajal on ta saanud kätte vaid poole ametipalgast.

Lintilä ütles, et tema ametist kõrvaldamisel polnud mingit seaduslikku alust. Aluseks oli seesama süüdistus, mille kohus nüüd ümber lükkas.

Varem on Soome ajakirjanduses avaldatud politseiallikatele tuginev info, et koonderakonna endine peasekretär Harri Jaskari kupeldas prostituute muu hulgas keskerakonna endisele esimehele Matti Vanhanenile ja endisele koonderakonna juhile Sauli Niinistöle. Poliitikud on kõik sellised väited ümber lükanud. Politsei uuris asja 2006. aastal, aga hiljem uurimine summutati.

Kohtus selgus huvitav tõsiasi, et kui prokurör väitis, et kõik kupeldamise asjad olid politseis salastatud, siis politseijuht väitis, et nii see ei olnud. Ühtlasi tuli kohtus välja, et politseijuhid olid uurimise ajal ühenduses koonderakonna endise juhi Jyrki Kaitaineniga. Ühtlasi selgus, et politsei uurimistoimikust on mõned dokumendid kadunud.

Kohus tõi otsuses välja, et kõrgemate poliitikute tegevuse suhtes on olemas õigustatud huvi, mistõttu polnud politseinikule esitatud süüdistus õigustatud. Kogu selle asja juures oli üllatav, kui lihtsalt põhjendasid kõrged politseijuhid politseitöötaja vastu alustatud kriminaaluurimist asjaoluga, et kõrgetest poliitikutest võidakse ajakirjanduses kirjutada. Ehk teisisõnu: politseijuhid aitasid kõrgete poliitikute võimalikke süütegusid kinni mätsida.