NordenBladet — Rahanduskomisjoni istungil arutati koos huvigruppidega rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduse nõuete karmistamist seoses virtuaalvääringu teenuse pakkumisega.

Rahanduskomisjoni esimehe Aivar Koka sõnul on vaja muuta virtuaalvääringu teenusepakkuja ja rahakotiteenuse pakkuja tegevusloa saamise nõudeid. „Nõuete karmistamise kaudu vähendame nende teenustega seotud rahapesu ja terrorismi rahastamise ning muude kuritegude toimepanemise riske,“ ütles Kokk. Ta lisas, et kui traditsiooniline finantsvaldkonna tegevus on seadusega reguleeritud, siis on vaja ka virtuaalvääringuga tegelevatele ettevõtetele esitatavad nõuded seaduses täpsustada.

Rahanduskomisjoni aseesimees Maris Lauri märkis, et on selge, et huvigruppide soovid ei pruugi alati ühtida riigi omadega, kuid valdkonna reguleerimine on kahtlematult hädavajalik.  „Me ei saa jääda ootama, millal valmib põhjalik ja kõike vajalikku reguleeriv eelnõu. Ilmselged puudujäägid praeguses seadusandluses tuleb kiiremas korras likvideerida,“ ütles Lauri.

Riigikogu menetluses oleva eelnõu kohaselt hakkab rahapesu andmebüroo virtuaalvääringu tegevusloa menetlemisel kontrollima ettevõtte juhatuse liikmete tausta ja sobivust, sh laitmatu maine olemasolu. Samuti peavad ettevõtte registrijärgne asukoht, juhatuse asukoht ja tegevuskoht asuma Eestis. Juhul kui tegemist on välisriigi ettevõttega, peab ta tegevusloa taotlemiseks Eestis avama filiaali.

Eelnõuga tehtava muudatuse kohaselt tõstetakse virtuaalvääringu tegevusloa riigilõiv 345 eurolt 3300 eurole. Tegevusloa andmise või sellest keeldumise menetlus pikeneb 30 tööpäevalt kolme kuuni.

Virtuaalvääring on digitaalsel kujul väärtus (nt bitcoin), mis on digitaalselt ülekantav, säilitatav või kaubeldav ja mida kauplejad aktsepteerivad omavahel maksevahendina, kuid mis ei ole ühegi riigi seaduslik maksevahend.

Eelnõu kohaselt on tegevusluba juba omavatel ettevõtetel aega kuni käesoleva aasta 31. detsembrini, et viia oma tegevus seaduse nõuetega kooskõlla ja esitada rahapesu andmebüroole täiendavad andmed.

Rahanduskomisjon otsustas analüüsida tänasel istungil arutelus väljatoodut ja kaaluda vajadust muudatuste tegemiseks valitsuse algatatud rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduse ning riigilõivuseaduse muutmise seaduse eelnõu (8 SE) edasise menetlemise käigus.

 

Allikas: Eesti Riigikogu