NordenBladet — Tervise- ja heaolu keskus väidab, et mulla- või kompostitooteid ei tohiks hoida kohas, kuhu ei pääse õhku ligi, kuna enamus neist sisaldavad legionella baktereid. Legionella bakter võib põhjustada näiteks gripitaolist kõrget palavikku, kirjutab Iltalehti.

Tervisehoolekande keskus hoiatab kõiki aednikke ja teisi istutushuvilisi, et kompostitoodetega tuleb väga ettevaatlik olla, kuna neis on avastatud legionella baktereid.

Soome toiduamet avastas, et üle 90% mullaparandusainete ja taimede istutusmaterjalide näitudest sisaldas mõningaid legionella baktereid. Kui bakter pääseb kopsudesse, võib see kopsupõletikku põhjustada.

Teadlaste sõnul on legionella nakkused harvad, tihti ka diagnoosimata. Haiguskulg võib varieeruda sümptomiteta põletikust raske kopsupõletikuni välja, mida kutsutakse legionelloosiks. Haiguse sümptomiteks võivad olla kuiv köha, palavik, peavalu, lihasvalu, hingamisraskused ja rinna- või kõhuvalu. Enam, kui veerandil patsiendil esineb ka kõhulahtisus. Legionella võib põhjustada ka lühiajalist palavikku, mis meenutab grippi.

Rootsis fikseeriti eelmisel aastal 40 mullatoodetest saadud legionella nakkuse juhtumit, mis tähendab, et bakteri vastu tuleb tugevam kaitse leida.

Enese kaitsemiseks on mitmeid viise:

  • Kõige lihtsam viis nakkuse vältimiseks on vältida mulla ja komposti lendlemist hingamisteedesse. Soovitatakse kasutada kindaid ja soovitatavalt respiraatorit ning käed tuleb pärast üle pesta. Kasutatud töövahendid tuleb samuti üle pesta.
  • Selleks, et muld ei tolmaks, soovitatakse see enne kastekannu abil läbi niisutada.
  • Kui alles avate mulla- või kompostikoti, keerake nägu eemale. Mullatooteid ei tasu säilitada päikese käes ja soojas kohas, sest 20-40 kraadine temperatuur aitab legioonbakterite kasvule kaasa.

Avafoto: Pexels/Rawpixel.com

Loe lisaks:
Istuta need taimed oma aeda ja oled suvel sääskedest prii + FOTOD!

Pista käed mulda – Looduse mikrofloora kaitseb inimest allergiate ja muude autoimmuunhaiguste eest

Helena-Reet: Minu salaaed – Good vibes only!