NordenBladet  — Ei möödu ühtki suveõhtut, kui me poleks kimpus tüütute sääskedega. Just nüüd on õige aeg suveks ettevalmistusi teha! Sääskede peletamiseks on mitmeid mooduseid. Toome teieni sellise võimaluse, mis lisaks sääskede tõrjumisele toob ka mõnusad maitsetaimed toidulauale.

Kuna sääski meelitab teadupärast enim ligi seisev vesi ning kehalõhnad (higilõhn), tasub kõigepealt esimesest loobuda. Eemalda aiast igasugune seisev sadevesi. Aias tööd tehes on normaalne, et higi hakkab kergesti mööda nahka voolama ja selleks puhuks tulevadki appi aias kasvavad taimed, mis sääsed nö ära petavad. Aias kasvavaid taimi saab peos hõõruda, veidi nahale määrida ja nii kaodki sääskede huviorbiidist, vahendab Good Housekeeping.

Aga milliseid taimi tuleks siis aeda kasvama panna?

Salvei ja rosmariin
Need mõlemad taimed eritavad väga tugevat aroomi ja ergutavad ka inimmeeli. Kui oled aias parasjagu lõket tegemas, viska tulle veidi ka salvei- või rosmariinioksi. Sääskede jaoks on suitsust tulenev aroomisegu eemalepeletav.


Foto: Pexels/Monicore

Lavendel
Lisaks sääskedele peletab lavendel eemale ka ohtlikke puuke. Lavendel on laialt tuntud õhu lõhnastaja, mis lõõgastab meeli. Hõõru taime peo vahel või otse vastu ihu.


Foto: Pexels/Brigitte Tohm

Piparmünt
Piprmünt on kontsentreerituna niivõrd kange, et võib tappa mitmete liikide munad ja vastsed. Loomulikult tõrjub ta hästi ka sääski eemale.


Foto: Pexels/Pixabay

Naistenõges
Naistenõges sisaldab looduslikku kemikaali nepetalaktoon, mis peletab putukaid eemale. Eeterlik õli annab noorele taimele roosilõhna, aga vananedes muutub sidrunilõhnaliseks, mis omakorda sääskedele eemalepeletav.

Basiilik
Basiilik on samuti üks väga tugev aroomieritaja. Uuringud on tuvastanud, et basiiliku eeterlik õli on sääsevastsetele mürgine. Kuna taim maitseb toidulaual hästi, siis kasvata neid aias kohe ohtralt, sest boonusena piirab see ka sääskede munemist.


Foto: Pexels/Kaboompics.com

Sidrunmeliss
Sidrunmeliss on mündi sugulastaim ja lõhnab kergelt sidruni järgi. Tegemist on ravimtaimega, ent peletab tõhusalt ka sääski eemale.

Avafoto: Pexels/Pixabay

Loe lisaks:
NENDE KODUS LEIDUVATE looduslike vahenditega saate puuke peletada

Valmista ise looduslik õhuvärskendaja + mitu näidet!

Kasulikud nipid, kuidas end sääskede ja puukide eest kaitsta