NordenBladet — Tallinna Tervishoiu Kõrgkool korraldas sotsiaalministeeriumi tellimusel sel aastal juba neljandat korda projektipõhise kursuse, mille eesmärk on valmistada pikemat aega õendussektorist väljapool töötanud õdesid ette tervishoidu naasmiseks. Tänavu läbis kursuse edukalt 26 õde, neist 21 sooritasid edukalt ka õe teooria- ja praktikaeksami, mille alusel kantakse nad tervishoiutöötajate registrisse ja nad saavad õiguse õena tööle asuda.

Tervise- ja tööminister Riina Sikkuti sõnul on õendusala töötajad meie tervishoiusektoris võtmetähtsusega. „Õdede roll ja vastutus tervishoius kasvab ning sellega koos ka nõudlus õdede järele, nii esmatasandi tervisekeskustes kui ka iseseisva õendusabi valdkonnas. Õendustöötajate järelkasvu kindlustamiseks suurendatakse järk-järgult õppekohtade arvu õe ja ämmaemanda erialadel ning panustakse ka nii õppe- kui ka töökeskkonna parandamisse,“ ütles minister Riina Sikkut. „2015. aastal algatatud projekt „Õed tagasi tervishoidu“ on samuti üks samm sinnapoole, et õdede näol nii vajalikku inimressurssi tervishoidu juurde saada. Projekti tulemused annavad lootust, et tagasipöördujaid jagub erinevatesse piirkondadesse üle Eesti.“

Ministri kinnitusel on sotsiaalministeeriumil kavas projektiga jätkata.

“Õed tagasi tervishoidu” on teoreetiline ja praktiline koolitus, mis annab võimaluse tööturule tagasi tuua õed, kes ei ole tervishoiutöötajate riiklikusse registrisse kantud ega tööta õena. Koolitus täiendab ja kaasajastab õendusalaseid teadmisi ja oskusi ning valmistab õdesid ette teooria- ja praktikaeksami sooritamiseks ning tervishoiutöötajate registrisse kandmiseks.

Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli õenduse õppetooli juhataja Kristi Puusepa sõnul on projekt olnud edukas. „Oleme aidanud tuua tervishoidu tagasi nelja aastaga kokku 91 õde, kes on aastaid olnud seotud mõne muu valdkonnaga, kuid nüüd otsustanud õpitud ameti juurde tagasi pöörduda. Õppijate hulgas on näiteks nii finants-, müügi-, teenindus- kui ka teistes sektorites töötanud inimesi. Poole aasta pikkune kursus on aidanud kaasajastada kursusel osalenute teadmisi ja ka käelisi oskusi tänapäevaste vahenditega, et taastada õe tööks vajalik enesekindlus ja vilumus,” ütles Kristi Puusepp. „Eriti meeldiv on, et kursusel osalejad on pärit erinevatest piirkondadest üle Eesti ja nii on kursus mõjutanud kõiki Eesti regioone, seda ajal kui iga õde on valdkonnas oluline.”

Puusepa sõnul näitavad eelneva kolme aasta lõpetajate küsitlused, et 85% vastanutest töötab täna taas õena. “Kursuse läbinud õed on tõestanud, et nad on jäänud truuks oma kunagi õpitud kutsele,“ lisas Puusepp.

Sotsiaalministeerium on projekti „Õed tagasi tervishoidu“ rahastanud nelja aasta jooksul kokku enam kui 150 000 euroga. Lisaks on paralleelselt käimas projekt „Arstid tagasi tervishoidu“, millega toetatakse täienduskoolitust arstidele, kes ei ole erinevatel põhjustel tervishoiutöötajate registrisse kantud. Arstide tagasipöördumist õpitud eriala juurde on ministeerium toetanud enam kui 200 000 euroga.

Taustaks:

  • 2016. aasta lõpus sõlmisid Sotsiaalministeerium, Haridus- ja Teadusministeerium, Tallinna Tervishoiu Kõrgkool, Tartu Tervishoiu Kõrgkool, Eesti Haiglate Liit, Eesti Õdede Liit ning Eesti Ämmaemandate Ühing konsensusleppe õdede ja ämmaemandate õppekohtade arvu suurendamiseks ja õdede praktikavõimaluste parandamiseks.
  • Õeks õppida soovijate arv kasvab aasta-aastalt. 2018. aasta sügisel astus õe põhiõppesse 508 tulevast õde, mis on ligi 40% enam kuni neli aastat varem.
  • Positiivse trendina väheneb aasta-aastalt ka välismaale minejate arv.
  • Uute tervisekeskuste rajamisega suureneb perearstide- ja õdede roll, esmatasandil hakatakse senisest enam osutama ämmaemandusabi, koduõendus- ja füsioteraapiateenuseid, enam kui pooltes rajatavates tervisekeskustes hakkavad tööle vaimse tervise õed.
  • Lisaks analüüsib ministeerium võimalust anda tulevikus pereõdedele õigus avada haiguslehti, et vabastada seeläbi perearsti aega vaid arsti pädevuses olevate tegevuste jaoks.

 

Allikas: Sotsiaalministeerium
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT