NordenBladet — Ajaleht Postimees valis välja 100 nägu Eestist ja maailmast, kelle seas toodi trendiloojana esile Tallinna Tehnikaülikooli (TalTech) vanemteadur Raivo Sell.

Raivo Sell on TalTechi vanemteadur, õppejõud, tootearenduse- ja robootika bakalaureuseõppekava programmijuht ja Iseauto projektijuht. Tema uurimisvaldkonnaks on robootika, sh autonoomsed mehitamata süsteemid ja isejuhtivad sõidukid, tema uurimistulemuste põhjal on ilmunud rohkelt tsiteeritavaid teadusartikleid. Samuti on ta tunnustatud robootikaõpetajate koolitaja TalTechi täiendusõppeprogrammides ja mitmete robootikaraamatute autor.

Lisaks paljudele teadus- ja arendusprojektidele osaleb Raivo Sell ka Nutika spetsialiseerumise projektis ettevõttega Milrem Robotics, mille eesmärgiks on reaalse maa-ala kaardistamine droonidega, et luua selle alusel virtuaalne maailm.

Raivo Sell panustas eksperdina märkimisväärselt ka Euroopa IT-tuleviku ühe põhiteema – tehisintelligentsuse – sisuliste arenduste kavandamisesse, olles Euroopa Liidu regioonide komitee Eesti raportööri Jan Trei nõunikuks-eksperdiks.

Tehisintellekti arendamine on Euroopa regioonidele väga tähtis eelkõige kohalike teenuste arendamiseks: olgu selleks isesõitev ühistransport, targad lahendused sotsiaalhoolekandes ja tervishoius, targa linna kontseptsioon, nutikad lahendused keskkonna ja põllumajanduse valdkonnas, tehisintellekti kohaldamine e-valitsemiseks, erinevad e-teenused haridusvaldkonnas.

Juba veebruaris viiakse Brüsselisse ka TalTechi ja Silberauto koostöös valminud Eesti esimene isejuhtiv auto – Iseauto, mida tutvustatakse Euroopa tipptöösturitele ja Euroopa Komisjoni liikmetele eesotsas Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeriga.

Vabal ajal on Raivo Sell vabatahtliku merepäästeüksuse Juminda SAR liige. Tal on vabatahtliku merepäästja II astme tunnistus, mis annab õiguse juhtida merel otsingu- ja päästeoperatsioone. Ka siin on Raivo Sellil plaan rakendada oma oskusi ja teadmisi droonide valdkonnas, et kiirendada otsinguprotsessi merel, kus abivajajatele on iga minut kriitilise tähtsusega.

 

Allikas: Eesti Teadusinfosüsteem
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT