NordenBladet — Soomes kogutud andmete põhjal läbi viidud uuringus leiti seoses varem laialt kasutusel olnud putukamürgi DDT ja raskekujulise autismi vahel. Teadusajakirjas Nature avaldatud uuringu tulemustest selgub, et emad, kelle veres oli raseduse ajal suurem kogus pestitsiidi DDT jääke, sünnitasid suurema tõenäosusega autistliku lapse. Uuringu aluseks olid üle miljoni raseda soome naise vereproovid.

Uuringust tuli välja, et emadel, kelle veres oli rohkem DDT-d, oli 32 protsenti suurem tõenäosus saada autistlik laps kui neil emadel, kelle veres oli DDT kogus väike. Varem oli DDT-d seostatud erinevate vähi juhtumitega. DDT püsib looduses ja maapinnas aastakümneid, kustkaudu see jõuab taimede ja loomade kaudu inimese toidulauale.

Autism on maailmas väga levinud. Maailma tervishoiuorganisatsiooni WHO andmetel põeb autismi üks laps 160-st. Autism on levinud eriti viimastel aastakümnetel.

Uuringu autorid siiski möönavad, et DDT ei pruugi otseselt autismi põhjustada, küll aga tuvastati seos DDT ja autismi tekke vahel. Seni pole ka teada, kuidas DDT autismi põhjustab.

On võimalik, et DDT põhjustab lastel väikest sünnikaalu ja enneaegset sündi, mis on peamised autismi riskifaktorid. DDT kohta on teada, et see seob organismis androgeeni retseptoreid ja loomkatsetest on varem välja tulnud, et sellisel juhul võib saada loote aju kahjustada, seda eriti poistel, kel esineb autismi rohkem kui tüdrukutel.

Kuivõrd kõigil kõrge DDT verenäiduga emadel ei sündinud autistlikke lapsi, uuritakse nüüd, kas DDT võib omada organismis koosmõju mõne teise ainega, mis võib tekitada autismi.

Uuring avaldati 16. augustil USA teadusajakirjas American Journal of Psychiatry. Uuringus vaadeldi ka autismi seost teise kemikaali PCB (polüklooritud bifenüül) vahel, aga seost ei leitud. PCB olid aastatel 1930-1980 laialdaselt kasutusel elektriseadmetes jahutusvedelikena. Neid sisaldasid kõik vanemad kondensaatorid. Nad on väga püsivad ühendid, eriti vees ning inimesed söövad neid sisse kalade kaudu. Tegemist on väga kantserogeensete ehk vähki tekitavate ühenditega ning mõned uuringud seostavad ka seda ainet autismiga.

Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT