NordenBladet — Täna kell 10 koguneb õiguskomisjon, et arutada ametkondade esindajatega idapiiri väljaehitamise maksumust, ajagraafikut ja projektiplaani.

„Piiri vajalikkuses pole kahtlust, aga ehitusele plaanitud üheksa aastat on liialt pikk aeg, mis tekitab juba küsimusi haldussuutlikkusest,“ ütles komisjoni esimees Jaanus Karilaid. „Tahame teada, milliseid järeldusi teeb siseministeerium piiriprojekti auditi lõpparuandest ja kes vastutab projekti maksumuse ümber tekkinud segaduse eest,“ lisas ta. Karilaiu sõnul peaks vähemalt poole idapiiri ehitusele kuluvast summast katma Euroopa Liit, sest tegu on ühenduse välispiiriga.

„Piiri on selgelt vaja, kuid töödega alustati nelja aasta eest ennatlikult. Lammutati piirivalvurite senised rajad ja muudeti piir neile läbimatuks. Alles siis hakati planeeringuid koostama,“ ütles õiguskomisjoni aseesimees Uno Kaskpeit. „Mis puudutab praegust projekti, siis tuleb veenduda selle mõistlikkuses. Näiteks kas soistele pindadele on samuti vaja aiad ehitada või piisab seal elektroonilistest anduritest,“ ütles Kaskpeit.

Siseministeeriumi andmetel kulub Eesti ja Venemaa vahelise riigipiiri taristu ja tehnilise seire süsteemi väljaehitamiseks 11 aasta jooksul ligikaudu 250 miljonit eurot. Sellele lisandub 70 miljonit eurot hooldus- ja ülalpidamiskuludeks aastani 2026.

Õiguskomisjoni istungile on kutsutud riigikontrolör Janar Holm, politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher ja idapiiri väljaehitamise projekti juht Toomas Malleus, siseministeeriumi sisejulgeoleku-, korrakaitse- ja migratsioonipoliitika asekantsler Raivo Küüt, piirivalvepoliitika osakonna juhataja asetäitja Viljar Kärk, siseauditi osakonna osakonnajuhataja Tarmo Olgo, kaitseministeeriumi kaitseplaneerimise asekantsler Meelis Oidsalu ja keskkonnaministeeriumi asekantsler Marku Lamp.

 

Allikas: Eesti Riigikogu