NordenBladet — Balti Assamblee sotsiaalkomisjoni eilsel kohtumisel Riias oli tähelepanu keskmes Balti riikide alkoholipoliitika, alkoholiaktsiisid, rahvatervis ning meetmed võitluses tubaka ja alkoholi salakaubanduse vastu. Käsitleti ka Balti riikide koostööd tervishoiusektoris üldisemalt seoses piiriülese esmaabi, ühishangete ja elundidoonorlusega.

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimehe Helmen Küti sõnul ilmusid tervishoiuga seotud küsimused Balti Assamblee päevakorda 2009. aastal. „Selle põhjuseks ei olnud mitte ainult suurenenud piiriülene liikuvus, vaid ka tollane majanduskriis, mis tõi kaasa vajaduse ressursse jagada ja ratsionaalselt ühendada,“ ütles Kütt. Ta lisas, et Balti ühisprojektidel on märkimisväärne mõju takistuste kõrvaldamisel meie riikide vahel tervishoiuteenuste pakkumise valdkonnas, mis vähendab omakorda rahaliste kulutuste survet.

„Ühised tervishoiuprojektid näitavad juba praegu tõhusaid tulemusi – tänu ühishangetele hoiavad meie riigid kokku miljoneid eurosid. Tänu koostööle doonorelundite vahetamisel päästame oma inimeste elusid,“ märkis Kütt.

Küti hinnangul on kolme Balti riigi vahel kavandatud lai tervishoiualane koostööprogramm, mis on seotud ravimite ja meditsiiniseadmete ühishangete, kiirabiteenuste osutamise, meditsiiniseadmete laenamise ja operatiivse logistilise süsteemi loomisega siirdatavate elundite vahetamiseks.

Nimetatud soovitused koostöö jätkamiseks võttis BA oma istungjärgul vastu eelmisel aastal.

 

Avafoto: Helmen Kütt (Riigikogu fotoarhiiv/Erik Peinar)
Allikas: Eesti Riigikogu