NordenBladet — Riigikogu õiguskomisjon otsis eilsel istungil (05.dets) võimalusi peresisese vägivalla vähendamiseks. Komisjon kuulas ära justiitsministeeriumi, siseministeeriumi, politsei- ja piirivalveameti, prokuratuuri ning MTÜ Tartu naiste tugikeskuse esindajate seisukohad.

Õigusomisjoni esimees Jaanus Karilaid ütles, et peresisene vägivald on suur probleem, kuna ainult kolmandik juhtumitest jõuab avalikkuse ette. „Võitluses selle latentse kuriteoliigiga on märgata edusamme, kuid ka arenguruumi on piisavalt. Peresisese vägivalla vastu võitlemisel peab olema prioriteediks kiire reageerimine, vägivallatseja ohjeldamine ning ohvri abistamine. Suuremat tähelepanu ja ressurssi nõuab laste psühholoogiline nõustamine ja rehabilitatsioon.“

Õiguskomisjoni liige Liisa Oviir lisas, et 2016.aastal läbi viidud uuringu kohaselt on perevägivalla hind Eestis 116,5 miljonit eurot aastas. „Kui tagajärgedega tegelemisel on viimastel aastatel toimunud selge edasiminek, siis ennetuse osas ja ohvrit süüdistava suhtumise osas on veel pikk tee minna. Kuni seal läbimurret pole saavutatud, ei vähene ka perevägivald“. Lisaks käis Oviir välja mõtte sarnaselt mitmetele teistele riikidele luua ka Eestis erimenetlusega perekohtud.

Pärnus alustati detsembris pilootprojekti perevägivalla vähendamiseks, mille kohaselt ohu korral eemaldatakse ajutiselt kodust vägivallatseja, mitte ohver. Perekeskis vägivallatsenud isikut on võimalik 48 tundi tülikoldest eemal hoida. Samuti on võimalik kohaldada talle lähenemiskeeldu.

Möödunud aastal registreeriti Eestis rohkem kui 3000 perevägivallakuritegu. Tegelik kuritegude arv on aga kordades suurem, kuna enamus perevägivalla juhtudest jääb avastamata.

 

Allikas: Eesti Riigikogu