NordenBladet — 22.novembril allkirjastasid Eesti ning Vietnam haridus- ja teaduskoostöö lepingu, mille eesmärk on soodustada kahe riigi haridus- ja teadusasutuste ning agentuuride vahel kontaktide loomist. Samuti hõlmab leping õpilaste, üliõpilaste, ekspertide ja teadlaste vahetust ning vastastikust keele ja kultuuri õppimist. 

Koostöölepe allkirjastati Soulis toimunud Aasia ja Euroopa haridusministrite kohtumisel. Vietnami poolt allkirjastas leppe Vietnami aseharidusminister Van Phuc Nguyen. Eesti poolt allkirjastas lepingu Haridus- ja Teadusministeeriumi kantsler Tea Varrak, olles saanud selleks valitsuselt volitused.

Kantsler Tea Varrak märkis, et Eesti ülikoolidel, eriti Tartu Ülikoolil on konkreetsed plaanid, kuidas arendada Vietnamiga tulevikus kahepoolset koostööd. „Seetõttu on valitsustevaheline leping kui märk riikide toetusest sellisele koostööle väga vajalik,“ ütles Varrak.

Kantsler selgitas, et Eesti ja Vietnami ülikoolide koostöö on seni toimunud peamiselt mitmepoolsete projektide kaudu, mida on rahastanud Erasmus+ programm, Maailmapank või erinevad välisriigid oma arenguabi fondidest. Eesti-Vietnami teaduskoostööd on üsna suures mahus toetatud ka Haridus- ja Teadusministeeriumi teaduse rahvusvahelistumise programmist, mida rahastati tõukefondidest kuni 2015. aastani.

Tartu Ülikool (TÜ) on teinud Vietnamiga koostööd meditsiini valdkonnas, näiteks avas Hue meditsiini- ja farmaatsiaülikool 2013. aastal TÜ ja TÜ Kliinikumi toel viljatuskliiniku. Lisaks reproduktiivmeditsiinile tehakse koostööd ortopeedia, stomatoloogia ja geneetika valdkonnas. Koos Hanoi, Hue ja Da Nangi ülikooli ja haiglatega on loodud kliiniline biopank.

Eesti Maaülikooli õppejõud on arendanud Vietnamiga koostööd embrüo- ja transgeensete tehnoloogiate valdkonnas. Tallinna Tehnikaülikool osaleb projektis, kus arendatakse ülikoolide võimekust ja konkurentsivõimet. Vietnamiga on koostöö ka Tallinna Ülikooli digitehnoloogiate instituudil ning kontaktide arendamisest on huvitatud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia ning Eesti Kunstiakadeemia.

Aasia ja Euroopa haridusministrite kuues kohtumine (ASEMME6) toimub 21.-22. novembril. Seekordse kohtumise teema on „Collaboration for the Next Decade: from Common Perspectives to Effective Fulfillment“, vastu võetakse Souli deklaratsioon. Sellega tähistatakse kümne aasta möödumist ASEM hariduskoostöö algusest. Edasise koostöö väljakutsetena tuuakse esile tehnoloogia kiire areng ja riikideülesed globaalsed teemad.

ASEMME6 kohtumisele eelnes vanemametnike kohtumine 20. novembril, kus osales sihtasutuse Archimedes ENIC/NARIC keskuse juhataja Gunnar Vaht.

Esimene Euroopa ja Aasia haridusministrite kohtumine toimus 2008. aastal Berliinis. ASEM võrgustikku kuulub 53 riiki.

 

Allikas: Haridus- ja Teadusministeerium
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT