NordenBladet — 24.-25. oktoobril toimub tehnoloogiavaldkonna tippkonverents Manufuture2017, kus osaleb üle 600 võtmeisiku tööstusest ja teadusest ning poliitikast üle kogu Euroopa, et koos visandada Euroopa tööstuse tulevikku ning määratleda eelisarendatavad tehnoloogiasuunad aastateks 2020-2022. Konverents toimub Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise ühe üritusena.

Konverentsi avab president Kersti Kaljulaid ja lõpetab peaminister Jüri Ratas.
Euroopa Komisjoni poolt tervitab teadusvolinik Carlos Moedas, Euroopa ühtse tööstuspoliitika arenguid tutvustab DG GROW peadirektor Lowri Evans. TTÜ rektor akadeemik Jaak Aaviksoo räägib e-Eesti eduloost ja tehnikaülikooli rollist digitaliseerimise edendamisel. DaimlerChrysleri endine tippjuht, nüüdne ManuFuture tehnoloogiaplatvormi eestvedaja professor Heinrich Flegel tutvustab riiklike töörühmade loodud visiooni Euroopa tehnoloogiavõimekuse tõstmiseks aastani 2030.

Konverentsi peakorraldaja TTÜ professor Tauno Otto kinnitusel on konverentsi läbivaks teemaks uute digioskuste, koolitusprogrammide, tehnoloogiaalase teaduskoostöö ja ressursisäästlike mudelitega suurema lisandväärtuse loomine. Ta lisab: „Konverentsi mõju on enneolematu – Manufuturel sõelutakse suure tõenäosusega välja aastal 2021 algava uue rahastusperioodi teadus- ja arendussuundade prioriteedid. See tähendab ka tööstuse ja insenerivaldkondade uute (digi)oskuste arendamist.“

Uutest megatrendidest tulevad arutlusele näiteks automatiseerimise kasv, innovatsioon materjalitehnoloogias, uued materjalid ja targad tootmistehnoloogiad. Samuti räägitakse virtuaal- ja liitreaalsuse kasutamisest töökohtadel, robotsüsteemidest digitaalsete kaksikute loomisel, isejuhtivate autode ja autonoomsete robotite võidukäigust. Professor Otto rõhutab: „Oluliselt on muutumas töökoha mõiste ja tähendus – kas arendada oma oskuseid või loovutada töökohad odavtööjõuga maadesse.“

Siemens Digital Factory uus CEO dr Jan Michael Mrosik räägib Siemensi globaalsetest plaanidest digiteerimise eestvedajana. Eesti Energia juht Hando Sutter räägib energeetikaettevõtte kontseptsiooni muutmisest masinakesksest digitaliseerituks. Euroopa Tööstusettevõtete Liidu ORGALIME president Tomas Hedenborg annab ülevaate töösturite vaatest tuleviku arendus- ja teadussuundadele ja ilmestab seda ka Soome näidetega – tema juhitav kõrgtehnoloogiaettevõte Fastems teeb tihedat koostööd Elon Muski firmaga Tesla. Autotööstuse huvilistele räägib Renault tehnoloogiajuht Marc Alochet tulevikuvisioonist autotootja vaatevinklist, samuti sellest, millist koostööd on Renault-Nissan-Mitsubishi allianss ootamas Euroopa tootjatelt ja ülikoolidelt. USA ja Hiina rollist tootjamaadena tulevikus analüüsib valdkonna tippspetsialist, Michigani Ülikooli (USA) professor Jun Ni.

Euroopa Tulevikutehaste Uurimisassotsiatsiooni EFFRA president Maurizio Gattiglio annab ülevaate Euroopa ettevõtete ja tehnikaülikoolide vaatest tulevikule ning ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo teeb ettekande Eesti eestvedamisest Euroopa tööstuspoliitika kujundamisel eesistumisperioodil.

Sel aastal Tallinna tehnikaülikoolis toimuv Manufuture konverentsi korraldatakse üle aasta ning see on kogu tootmissektori võtmeüritus Euroopas. Just siin räägitakse tööstuse ja tootmise strateegilisest tähtsusest majandusele.

 

Allikas: Eesti Teadusinfosüsteem
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT