NordenBladet — Riigikogu infotunnis vastas peaminister Jüri Ratas Martin Helme esitatud küsimusele e-valimiste kohta. Helme märkis, et eelmisel nädalal avalikustati meil probleem ID-kaartide turvalisusega ja kerkis õhku ka küsimus sellest, kas niisuguses olukorras e-valimisi korraldada saab. Vabariigi Valimiskomisjon otsustas eelmisel nädalal, et saab. Aga Riigi Infosüsteemi Amet on avaldanud kahtlust selle turvalisuse osas ja andnud väidetavalt soovituse mitte korraldada.

Peaministri hinnangul on ametkond tegutsetud operatiivselt, professionaalselt ja teinud väga tõsise analüüsiga koostööd ametkondade vahel. Ratase sõnul tuleb e-valimiste üle otsustamisel lähtuda seadusandja tahtest.

„Seadusandja on öelnud ju väga konkreetselt, et kohalike omavalitsuste volikogude valimise seaduse § 12 lõige 2 punkt 4 ütleb, et kohalike omavalitsuste volikogude valimiste korraldamine, e-valimiste läbiviimine, see on Vabariigi Valimiskomisjoni pädevuses. Nemad teevad selle lõppotsuse,“ ütles Ratas. Ta lisas, et RIA-lt ametlikku soovitust e-valimiste ärajätmise osas kindlasti olnud ei ole. Tõele vastab, et on olnud erinevad kaalumised.

Peaministri sõnul arutas valitsus e-valimistega seotud probleeme kahel istungil. See oli erinevate ametkondade ühine arutelu ja ka ühine otsus. Esindatud olid Riigi Infosüsteemide Amet, Politsei- ja Piirivalveamet, aga ka teised ametkonnad, kes andsid oma ülevaate. Arutelu käigus käsitleti erinevaid võimalikke riske. Tuleb tunnistada, et need riskid kindlasti ei kaalunud üles, et kogu ID-kaardi kasutamise põhjal autentimine või allkirjastamine lõpetada või sulgeda. „Vastupidi, oli otsus, et ID-kaardi ja e-teenustega me läheme edasi, anname välja ka uusi ID-kaarte ja sama kehtib ka e-residentsuse kohta. Selles mõttes oli see seisukoht ühine,“ ütles peaminister.

Ratas selgitas, et erinevad e-teenused ei ole Eesti ühiskonnas hetkel mingisugune unikaalsus. Vastupidi, see on igapäevane käitumistava, igapäevane kasutamistava. See põhineb tugevasti Eesti elaniku, Eesti ühiskonna usaldusel, olgu see e-meditsiin, e-retseptid, e-kool, pangandus, telekomiteenused, aga see põhineb ka sellel, et me oleme alati hoidnud neid teenuseid avatuna. „Avatus ja usaldus on minu meelest need printsiibid, mis ka hetkel selles juhtumis olid kõige kõrgemal, et see küsimus lahendada,“ ütles peaminister.

„Ma tean seda, et väga paljud Eesti inimesed soovivad hääletada e-teel, aga veel rohkem inimesi soovivad minna valimispäeval või eelvalimistel valimisjaoskonda ja seda teha traditsioonilisel teel, anda oma toetus paberhääletuse teel,“ lausus Ratas.

Peaminister vastas veel Artur Talviku esitatud küsimusele ministrite kohalikel valimistel osalemise kohta, Keit Pentus-Rosimannuse esitatud küsimusele valitsuse poliitika kohta ning Jüri Adamsi ja Külliki Kübarsepa esitatud küsimustele Aserbaidžaanist pärit raha korruptiivse mõju kohta Euroopa riikidele.

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps vastas Liina Kersna esitatud küsimusele hariduskorralduse, Arno Silla esitatud küsimusele haridusreformi ja maapiirkondade haridusprobleemide ning Krista Aru esitatud küsimusele kutsehariduse võrgu ja selle finantseerimise kohta.

 

Allikas: Eesti Riigikogu