NordenBladet — 24. mail kell 9.3012.00 on Tallinna Tehnikaülikoolis (TTÜ) Euroopa füüsikaolümpiaadi EuPhO 2017 lõputseremoonia, kus osalevad olümpiaadi 92 võistlejat ning Vabariigi President Kersti Kaljulaid, TTÜ teadusprorektor Renno Veinthal, Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere, CERNi hariduse ja kommunikatsiooni osakonna juht Ana Godinho ning Swedbank Eesti juht ja TTÜ kuratooriumi liige Robert Kitt.

Vabariigi President Kersti Kaljulaid kinnitab, et ainult teadus aitab säilitada külma närvi. „Miski peale faktidel, testidel, analüüsidel, teaduslikul ja kriitilisel mõtteviisil põhineva tõe otsingute ei saa aidata meie ühiskondi sellises keskkonnas,” märgib president Kaljulaid ning lisab: “Füüsika on võimas teadus, mis loob kaitsva mõtteviisi – kaitseb libauudiste ja vigaste lubaduste eest. Ja loob uusi võimalusi siin planeedil õnnelikult igavesti edasi elada.”

Euroopa füüsikaolümpiaadi EuPhO president ja TTÜ küberneetika instituudi professor Jaan Kalda ütleb: „Meie eesmärgiks oli korraldada olümpiaad, mis radikaalselt eristub teistest rahvusvahelistest olümpiaadidest. Euroopa füüsikaolümpiaadi fookus on loomingulisusel. Loomingulisus tähendab eeskätt seda, et õpilast ei juhita probleemi lahenduseni läbi abistavate küsimuste ega kitsendata sellega tema uurijavabadust, vaid jäetakse ta viieks tunniks üksi paari lakoonilise keerulise ülesandega.“

Professor Kalda lisab, et eksperimendile pühendatud päeval tuli mõõta valgusdioodi kvantefektiivsus lihtsate vahendite abil ning uurida, kas valgusdioodi saaks kasutada ka päikesepatareina. „Teooriapäeval tuli lahendada viie tunni jooksul kolm lühikest põnevat ülesannet – kogu tekst mahtus poolele leheküljele, aga probleemidest läbipuremine nõudis tõelist vaimusähvatust,“ rõhutas professor Kalda.

Olümpiaadi korraldasid Tartu ülikooli teaduskool, Eesti füüsika selts, Tallinna Tehnikaülikool ja Euroopa füüsikaühing.

Esimesel Euroopa füüsikaolümpiaadil EuPhO 2017 osales 92 õpilast ja 37 juhendajat ning kaks vaatlejat 22 erinevast riigist Euroopast, Lõuna-Ameerikast ja Aasiast.

 

Allikas: Eesti Teadusinfosüsteem
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT