NordenBladet —

Harjumaa Jõelähtme valla Neeme kooli noored said täna kogeda tavapärasest erinevat õppetööd, sest klassiruumi asemel kogusid nad uusi teadmisi ja oskusi metallivaldkonna mobiilses töötoas.

Mobiilsed töötoad on innovaatiline noorsootöö vorm, töötoad sõidavad ise noorte juurde, pakuvad neile nii teadmisi kui tegevust ning suunavad noori teadlikuma karjäärivalikuni. Mobiilsete töötubade idee käis välja Eesti Noorsootöö Keskus ja mõtte realiseeris OÜ Merkuur, kes nendega mööda Eestit liikuma hakkab. Lisaks täna esitletud metallitööstuse töötoale hakkab ringi vurama ka puidutööstuse mobiilne töötuba.

Haridus- ja teadusminister Mailis Repsi sõnul annavad mobiilsed töötoad noortele võimaluse tutvuda erinevate ametite ja tööelu praktiliste külgedega ning aitavad neid tööeluks paremini ette valmistada. “Noorsootöö peab käima kaasas ühelt poolt aja ja noorte vajadustega, teisalt tööturu ootustega,” ütles minister Mailis Reps. “Alustasime metalli- ja puiduvaldkonnast, nende tähtsusele osutavad nii prognoosisüsteem OSKA kui Eesti Noorsootöö Keskuse korraldatud kohtumised tööandjate ja erialaliitudega. Noored vajavad nende valdkondade kohta rohkem infot, et teha teadlik karjäärivalik.“

Moodsa tehnika ja tarvilike tööriistadega varustatud ringi liikuvates töötubades tutvustatakse metalli- ja puidutööstuse ameteid. Fookus on metallitehnoloogi ja tisleri erialal ning CNC-pingi opereerimisel, konkreetsetel tööülesannetel ja -võtetel, materjalide töötlemise võimalustel ja kaasaegsel tehnoloogial.

Neeme kooli noored mängisid töötoas tehnoloogiateemalisi meeskonnamänge, tutvusid mobiilse töökojaga, õppisid tundma erinevaid erialasid, valmistasid mälupulgale metallist korpuse, katsetasid metallile graveerimist ja valmistasid Neeme kooli logoga metallist rinnamärgid. Ühtekokku osales 14 4.-6. klassi õpilast.

Mobiilsed töötoad jõuavad kahe aasta jooksul igasse maakonda vähemalt neljal korral, iga kord erinevasse paika. Külastatakse noortekeskusi, noortelaagreid, noorte infomesse ja muid kohti, kus noored sageli viibivad. Peamine sihtrühm jääb vanusevahemikku 10-15 aastat.

Eesti Noorsootöö Keskuse direktor Edgar Schlümmer märkis, et mobiilse teenusega seotakse tehnoloogia tutvustamine konkreetsete ametitega, mille järele on tööturul suur nõudlus.

“Meie eesmärk on suurendada noorte kaasatust ja varajast kontakti töömaailmaga ning toetada nende konkurentsivõimet,” ütles Schlümmer. “Uus lähenemine on oma terviklikkuse ning erinevate osapoolte panustamise tõttu noorte ning tööturu vajadusi senisest oluliselt paremini arvestav. Noorsootöö üks ülesandeid on ka teised valdkonnad koostööle innustada ja usun, et selliseid lahendusi näeme tulevikus ka paljudes teistes valdkondades.”

Lahendusidee väljatöötamiseks korraldas Eesti Noorsootöö Keskus eelmisel kevadel ettevõtete, kõrg- ja kutsekoolide esindajate, noorte ning kolmanda ja avaliku sektori ekspertide osalemisel vastavasisulised töötoad. Suur vajadus ilmnes mobiilse teenuse järele.

OÜ Merkuur juhi Lauri Soosaare sõnul motiveeris meeskonda projekti tehniline väljakutse ja uudne lähenemine ning võimalus panustada metalli- ja puiduvaldkonna arengusse.

“Tänapäeva elu on kiire ja kõik on pidevas liikumises. Mõte töötubadele rattad alla panna tundus hea võimalusena viia minitöökojad sinna, kus on noored,” lausus Soosaar. “Meil on hea meel, et Eesti riik peab tähtsaks oluliste tööstusharude tutvustamist noortele. Loomulikult püüame iga töötoa korraldada huvitava ja põnevana ning võimalusel sooviksime kaasata igasse töötuppa kohalike puidu- ja metalliettevõtete eestvedajaid, harrastajaid, karjäärivaldkonna spetsialiste, et luua noortele võimalus osa saada reaalsete eeskujude lugudest ja n-ö käed külge kogemustest. Soovime panustada, et noored innustuksid tehnoloogia ja inseneeria valdkonna võimalustest ning suudaksid tulevikus luua ägedaid tooteid ja teenuseid, millega maailma vallutada.”

Töötoa lõppedes saab iga osaleja kaasa enda valmistatud toote – võtmehoidja, ehte, karbi vms. Võimalusel tehakse koostööd piirkondlike puidu- ja metallitööstuse ettevõtjatega, et tutvustada valdkondlikke töövõimalusi ja erialasid ning tuua välja positiivseid edulugusid, mis motiveeriks noori tutvuma nende valdkondadega lähemalt. Lisaks saavad noored infot neid huvitavas valdkonnas edasiõppimise võimaluste kohta üle Eesti paiknevatest Rajaleidja keskustest.

Eesti Noorsootöö Keskus plaanib sel aastal algatada noorsootöö kaudu ka tervishoiuvaldkonna ametite tutvustamise.

Puidutööstuse ja metallitööstuse ametite mobiilseid töötubasid rahastatakse Euroopa Sotsiaalfondi programmist „Tõrjutusriskis noorte kaasamine ja noorte tööhõivevalmiduse parandamine“.

Lisainfo mobiilsetest töötubadest: http://www.merkuur.eu/

Allikas: Haridus- ja Teadusministeerium
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT