NordenBladet – ICA sõnul on oht, et krevetid sisaldavad vibriobaktereid, mis võivad tervisele ohtlikud olla.
Tagasikutsumine kehtib ilma kooreta külmutatud “Ica Vannameiräkor” krevettidele, mille paki suurus on 400 grammi ja mille kõlblikkusaeg on 17.07.2026.
“Võtame juhtumit tõsiselt ja uurime nüüd koos tarnijaga, kuidas see juhtuda võis ja kuidas tagame, et see ei korduks,” ütleb ICA Rootsi kvaliteedijuht Lena Sparring pressiteates.
Vibriobakteritega saastunud toore kala või karploomade söömine võib Rootsi rahvatervise agentuuri andmetel põhjustada mao- ja sooleinfektsioone.
Vibrio-bakter on bakterite perekond, kuhu kuuluvad mitmed liigid, millest osa võivad põhjustada inimestel tõsiseid haigusi. Neid baktereid leidub looduslikult soolases või riimveelises vees, ning need võivad saastada mereande, sealhulgas krevette, austreid, rannakarpe ja muid koorikloomi.
Peamised faktid Vibrio kohta:
-
Levimine: Vibrio bakterid paljunevad eriti hästi soojas vees, mistõttu nende esinemine suureneb suvekuudel ja soojemates piirkondades.
-
Ohtlikud liigid:
-
Vibrio vulnificus – võib põhjustada rasket nahainfektsiooni ja veremürgitust, eriti nõrga immuunsusega inimestel. Seda seostatakse sageli saastunud mereandide söömisega või avatud haava kaudu nakatumisega merevees.
-
Vibrio parahaemolyticus – põhjustab kõhulahtisust, oksendamist ja kõhuvalu pärast toore või alaküpsetatud mereandide, näiteks krevettide söömist.
-
Vibrio cholerae – põhjustab koolerat, kuid see on seotud eelkõige saastunud joogiveega, mitte krevettidega.
-
Vibrio sümptomid (söömise kaudu nakatumisel):
-
Iiveldus
-
Kõhulahtisus
-
Kõhukrambid
-
Palavik ja külmavärinad
-
Mõnel juhul haavade kaudu nakatumisel – nahapõletik, haavade halvenemine
Ennetus:
-
Küpseta mereannid põhjalikult – Vibrio bakterid hävivad kuumutamisel.
-
Väldi tooreid mereande, eriti kui sul on nõrk immuunsüsteem.
-
Pese käed ja tööpinnad pärast töötlemata mereandidega kokkupuutumist.
-
Väldi ujumist saastunud vetes avatud haavadega.
Vibrio-nakkused on haruldased, aga võivad olla tõsised, eriti teatud riskigruppide puhul. Krevettide puhul on oluline teada, kust need pärinevad ja kas need on korralikult kuumtöödeldud.
Avafoto: Unsplash